Labuđe jezero, baletni događaj godine u Cineplexxu

Edina Pličanić

U nedjelju 25. siječnja u Cineplexxu Centar Kaptol i Cineplexxu City Center one Split, Labuđe jezero u prijenosu uživo iz Boljšoj teatra. Nakon što su blagdani ostali u znaku Orašara koji je postavio apsolutni kino rekord po broju gledatelja za baletni prijenos (preko 110.000 gledatelja diljem svijeta, uključujući rasprodani prijenos u Cineplexxu Centar Kaptol), interes za baletnim prijenosima najslavnijeg teatra je veći nego ikada

Boljšoj teatar sezonu 2014./2015. tako nastavlja 25. siječnja najslavnijim baletom u povijesti, Labuđim jezerom, koji je svoju praizvedbu doživio 1877. upravo na pozornici slavnog teatra. Nadolazeću izvedbu koju će uživo pratiti zagrebačka i splitska publika, obilježit će nastup primabalerine Svetlane Zakharove u ulozi Odette/Odile te nove zvijezde – Denisa Rodkina u ulozi princa Siegfrieda.

{youtube} jGoN6txs51c|500|400|0{/youtube}

Uz slavnu glazbenu temu P. I. Čajkovskog i koreografiju J. Grigoroviča, Labuđe jezero je prikaz tragične ljubavne priče princeze Odette i princa Siegfreida, te će zasigurno biti izveden besprijekorno od strane velikog ruskog Boljšoj teatra. Prijenosu se posebno veseli i primabalerina HNK u Zagrebu, Edina Pličanić: „Labuđe jezero je za mene najmagičniji i najljepši bijeli balet. Uloga bijelog i crnog labuda za mene je ostvarenje sna, svaki put iznova katarza u kojoj postižem sjedinjenje duha i tijela vođena divnom glazbom. Ove godine nažalost nije na repertoaru mog matičnog kazališta pa ću istinski uživati gledajući izvedbu Boljšoj baleta.”

SWAN LAKE Andrei Melanin

KRATKI SADRŽAJ

U palači, kraljevska obitelj i njihovi uzvanici su okupljeni u proslavi rođendana princa Siegfrieda. U veličanstvenoj ceremoniji, Siegfried postaje vitez; mlade djevojke nastoje privući njegovu pozornost, dok on jednu od njih bira za ženu. Odjednom svjestan svojih budućih obveza, bježi u noć i sreće čudno jato labudova okupljenih oko čarobnog jezera. Bijeli labud tijekom dana, a žena tijekom noći, prekrasna Odette čeka svoju pravu ljubav da razbije prokletstvo. Legenda o ovoj zagonetnoj labudici/ženi je jedan od najromantičnijih klasičnih baleta, prikladno smještena u vrijeme dvorske romantike i obilježena elegancijom, stilom i skladom.

SWAN LAKE Damir Yusupov