Skip to content

Šesta knjiga “Vjera u sjeni politike” Damira Borovčaka

Marijana Petir, zastupnica u EU o spominjanom u knjizi hrvatskom uzniku Veljku Mariću

Vjera u sjeni 4

U dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog centra zagrebačkog Kaptola održano je zapaženo predstavljanje knjige Vjera u sjeni politike (šesta knjiga) hrvatskog publiciste i političkog analitičara Damira Borovčaka

Na potrebu njezina objavljivanja kao i ranijih pet knjiga ukazali su p Stjepan Fridl, urednik Radio Marije i Tomislav Vuković, istraživač, novinar Glasa Koncila. Analitičari, a i osobito čitatelji bez dvojbe složit će se – riječ je o vrlo bliskom štivu. Damir Borovčak kao autor i urednik u popularnoj emisiji Radio Marije teme je pod naslovom Vjera u sjeni politike uobličio u vrijednu knjigu.

Vjera u sjeni 3

Aktualnim jezikom svakodnevnice na 200 stranica ispisana je ne priopćenjem već i razmišljanjem o mogućim posljedicama kronologija hrvatskog života od 24. rujna 2012. godine do 26. listopada 2014. godine. Osvrti ne mimoilaze polemike s uvaženim kolumnistima vodećih listova. Upravo to joj daje dragocjenost iznad dnevnopolitičkih poruka hrvatskog novinstva. Osobita joj je vrijednost što porukom Evanđelja upućuje na svjetlo koje bi trebalo obasjati opći život.Sadržaj nenametljivo potvrđuje da Crkva podukom i porukom ima pravo i mora reagirati.

Vjera u sjeni 1

Autor tako spominje i hrvatskog uznika Veljka Marića, neopravdano po pravnim i humanim načelima pet godina zatočenog u srpskom zatvoru. Na to je dajući ocjenu knjizi podsjetila gošća promocije Marijane Petir, zastupnica u Europskom parlamentu. Prva koja je kao hrvatska političarka savladavši brojne prepreke uz božićne blagdane posjetila Veljka Marića. Snagom kršćanske solidarnosti poručila je – i dalje će ustrajati u borbi da se Veljku prije bilo kakova dokaza krivnje, omoguće svi elementi pravnog postupka nacionalne države u kojoj živi.

Vjera u sjeni 2

Dojmljiv je bio trenutak kada je pozdravljena u publici nazočna Marijana Marić, supruga uznika i pripadnice njezine potpore, članica Bedema ljubavi. Dirljivim je bio trenutak opisa u knjizi junačke biografije nedavno na prosvjedu hrvatskim branitelja preminule Nevenke Topalušić, medicinske sestre uvijek na prvoj crti bojišnice, i unatoč ranjenoj neprijateljskim rafalom. Dostojanstvo predstavljanju knjige dao je i nastup baritona Ivice Konteta uz glasovirsku pratnju Eve Kirchmayer Bilić.