Skip to content

Predstavljanje nove knjige Rade Jarka “Yu puzzle”

Slagalica društvenih i osobnih previranja

Rade Jarak  Interliber

Nakadnička kuća Profil poziva sve zainteresirane na predstavljanje nove knjige Rade Jarka Yu puzzle. Predstavljanje će se održati u četvrtak, 22. siječnja 2015. u 18 sati u Megastoreu, Bogovićeva 7, Zagreb. O knjizi će, uz autora, govoriti Tonko Maroević te urednik knjige Velimir Visković. Promociju će voditi Tomislav Cvitković

Iz nakladničke kuće roman nakavljuju kao «slagalicu društvenih i osobnih previranja, slučajnosti i suprotnosti iz pera sjajna pisca.» Na 240 stranica u romanu Yu puzzle govori se o trima naraštajima dubrovačke porodice Romić. Roman je sklopljen kao svojevrsna pripovjedna slagalica zasnovana na motivima tragedije, rata i ljubavi u burnom vremenu; on priča o uglednoj srpsko-hrvatskoj obitelji iz Dubrovnika koja nije samo svjedok vremena nego i njezina žrtva. Obiteljsko stablo ima mnogo izdanaka i svatko će od njezinih pripadnika ostaviti svoj pečat i ostvariti svoj usud, netko kao španjolski borac, netko kao partizan, a netko kao ustaša… Čak ni azijska krv Ai, supruge generala Zorana Romića, neće biti dovoljno jaka da izbriše zlu kob. Ni pobjeda u ratu u kojemu su izabrali pravu stranu neće donijeti očekivani spokoj. Kada Ai nestane u Beogradu 1958. godine, na vidjelo će izići najmračnije obiteljske tajne.

Pripovijedajući o Romićima, Rade Jarak govori o dramatičnim sudbinama mnogih obitelji koje su se zatekle u kolopletu ratnih i ideoloških sukoba koji su obilježili dvadeseto stoljeće na našem tlu. Autor piše o temama koje danas, kao i nekad, u našim krajevima izazivaju svakojake reakcije iako je cilj suvremenog svijeta da baš nikakve reakcije ne postoje kad je riječ o homoseksualnosti, samoubojstvu ili miješanom braku.

„Trudio sam se svojim likovima dati neke ljudske strasti, mimo tih povijesnih događaja, tako je jedna od njih Tekla, homoseksualka, koja čitav život pokušava pronaći partnericu, pravu ljubav, ali ne uspijeva. Osim toga ona vozi motocikl, čak i avion, to je na neki način početak mukotrpne i dugotrajne ženske emancipacije na ovim prostorima. Tu je lik koji je biseksualac… Moji likovi su većim dijelom u ratu s historijom, oni od nje bježe, ali ih ona na kraju ipak sustiže. Historija je često papirnata, ljudska je duša od papira. Još pisac ističe: – U Yu puzzleu sam istraživao otpor pojedinca prema općem, prema nametnutim uvjetima od strane društva. To bi smo mogli nazvati i „papirnatom historijom”. Historijske. Pojedinci imaju pravo da se odupru općoj, kolektivnoj svijesti. –

Rade Jarak rođen je u Dubrovniku 1968. Likovnu akademiju završio u Zagrebu. Dobio je nagradu Jutarnjeg lista za roman Pustinje 2006. godine, kao i nagradu Večernjeg lista za kratku priču „Nino Rovinjež” 2001. Boravio je na studijskom putovanju u Japanu 2009-10. Objavio je dvadesetak knjiga: Demon u pari kupaonice (poezija), Vlak za Bangalore (poezija), Kiša (roman), Termiti (priče), Sol (roman), Duša od krumpira (roman), Enciklopedija očaja (roman), Pustinje (roman), Pohvala ulici (eseji), Strašni (SF roman), Tango (novela-poema, s pogovorom Mirka Kovača), Japanski dnevnik (dnevnik), Crna svila (priče), Sutra (priče), Wakamono (novela), Žuto (novela), Kaja (poezija s fotografijama Mia Vesovića), Plaža (priče).

YU puzzle Rade Jarak