Skip to content

Novi broj Glasa Koncila

Komentar Glasa Koncila posvećen je drugome krugu predsjedničkih izbora – O temama medijskoga tržišta, slobodi i neovisnosti hrvatskoga novinarstva, napadu na francusko uredništvo, u intervjuu govori doc. dr. Jelena Jurišić

1421317703-33-50

Zagreb  – S četiri fotografije i detaljnim izvještajem s prva dva dana putovanja pape Franje u Šri Lanku otvoren je treći ovogodišnji broj Glasa Koncila s nadnevkom od nedjelje 18. siječnja. Odjeknula je s tog putovanja vijest o prvoj kanonizaciji u toj južnoazijskoj otočnoj zemlji, kada je na misi s pola milijuna vjernika papa Franjo svetim proglasio Josipa Vaza, velikog misionara evanđelja te poslao poruku kako istinsko klanjanje Bogu ne dovodi do diskriminacije.

Rezultati drugoga kruga predsjedničkih izbora bili su povod za komentar glavnoga urednika mons. Ivana Miklenića u kojemu piše kako su glasovi dani budućoj predsjednici velika i teška obveza za nju osobno, ali i za sve instance državnih vlasti, političke stranke i sve ljude dobre volje. “Od nove predsjednice očekuje se radikalan prekid s dosadašnjim usmjerenjem Hrvatske i sa svim konotacijama koje je to usmjerenje sa sobom nosilo, jer je više nego očito da je Hrvatska u posljednjih 15 godina uvelike slabljena te je smišljeno gotovo posve obezvrijeđeno i njezino članstvo u euroatlantskim integracijama”, piše urednik Miklenić, a novi broj prenosi i čestitku novoj hrvatskoj predsjednici koju je u ime biskupa i vjernika uputio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Sveučilišna nastavnica dr. Jelena Jurišić sugovornica je u rubrici Intervju o temama medijskoga tržišta, slobodi i neovisnosti hrvatskoga novinarstva, nedavnim predsjedničkim izborima te mogućim medijskim čistkama, ali i terorističkom činu u Parizu na uredništvo časopisa “Charlie Hebdo”.

Da su ljudi najveće bogatstvo župe sv. Kuzme i Damjana u Kuzmici potvrđuju reci na duplerici novoga broja katoličkoga tjednika. Novinar Darko Grden donosi reportažu iz te “župe po mjeri čovjeka” u kojoj živi oko 2200 vjernika i u kojoj je aktivno više vjerničkih zajednica. Uz tu reportažu iz Slavonije dolazi i priča o osječkoj humanitarnoj udruzi “Rijeka ljubavi” koja je suočena s razbuktavanjem epidemije siromaštva i sve svoje aktivnosti usmjerava na pomoć prema stotinjak najpotrebnijih branitelja.

Vijest iz hrvatskih glasila o “senzacionalnom otkriću” Isusove sudnice i “netočnoj” ruti križnoga puta razotkriva o. Tomislav Vuk s jeruzalemskoga Fakulteta za biblijske znanosti i arheologiju tvrdeći da nema ništa novoga s mjestom Isusove osude te otkriva što zaista kaže povijesna, a što pobožna predaja.

Osim aktualnosti iz mjesnih nadbiskupijskih središta, stranice Glasa Koncila u novome broju donose pet zanimljivih svjedočanstava i susreta: u Godini posvećenoga života o apostolatu za život i borbi za nerođene govori njegov pokretač i veliki promicatelj pavlin o. Marko Glogović; na veću osjetljivost društva prema oboljelima od Alzheimerove bolesti poziva liječnik prof. Zlatko Trkanjec; ravnatelj Mađarskoga instituta u Zagrebu Dinko Šokčević pojašnjava snažne znanstvene i kulturne veze između Hrvata i Mađara. Vjernica iz Slavonskoga Broda Kornelija Kramer otkriva svoju nesvakidašnju kolekciju anđela, a nekadašnja članice grupe Feminnem Nika Antolos Ruban svjedoči o ljepoti “ekumenskoga” braka.

Mnogo je prostora posvećeno i drugom nastavku teksta u kojem se piše o doprinosu Katoličke Crkve normalizaciji odnosa između SAD-a i Kube, kao i nastavku povijesnoga feljtona o tome kako je nastao mit o dvadeset tisuća ubijene djece u jasenovačkom logoru.

Novi je broj Glasa Koncila obogaćen i mjesečnim magazinom “Prilika” s naslovnom temom iz ekonomije: “Zašto ozbiljne države vraćaju zlato u svoje trezore?”. IKA, GK