Skip to content

Knjižnica HAZU-a: predstavljena knjiga “Umijeće opisivanja”

knjiga Vera Horvat Pintarić 1

Vera Horvat Pintarić piše samo o djelima koja je uživo vidjela

Knjiga Umijeće opisivanja, autorice akademkinje Vere Horvat Pintarić predstavljena je u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 15. siječnja. Riječ je o autorici koja je vodeća hrvatska povjesničarka i teoretičarka umjetnosti, a knjigu je objavila Hrvatska akademija u svojoj ediciji Artis Historia. U knjižnici HAZU spomenutu knjigu su predstavili akademik Tonko Maroević i član suradnik HAZU prof. dr. sc. Zvonko Maković.

foto-galerija

knjiga Vera Horvat Pintarić 2

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić u uvodu je govorio o životu i djelu akademkinje Vere Horvat Pintarić, istaknuvši njenu erudiciju, visoku stručnost te otvorenost novim fenomenima, poput masovnih medija. „Hrvatska akademija ponosna je na akademkinju Veru Horvat Pintarić, a njeno djelo je poruka koju Akademija kao jedna od temeljnih nacionalnih institucija daje društvu. Kao što su u povijesti članovi Akademije davali doprinos izgradnji hrvatskog identiteta, tako i danas osiguravaju prepoznatljivost Hrvatske i njene kulture u svijetu. Važan je i pedagoški rad akademkinje Horvat Pintarić. Odgojila je brojne generacije povjesničara umjetnosti, bila je zahtjevna i stroga, ali stekla je legendaran status te i sama postala institucija”, riječi su akademika Kusića.

knjiga Vera Horvat Pintarić 3

Zatim je akademik Maroević kazao je da autorica ovom knjigom čitatelje uči umijeću opisivanja umjetničkog djela. „Kroz opisivanje mi sebe discipliniramo da iz umjetničkog djela vidimo više”, rekao je akademik Maroević, a govorio je i o tome kako «autoričinei opisi sadrže literarne elemente.»

„Ova knjiga predstavlja opisivanje kao složeni i kreativan čin koji u svojoj sadržajnoj vrijednosti uključuje niz datosti koje naglašavaju kvalitetu umjetničkog djela. Knjigu resi i to da vrlo ozbiljne probleme obrazlaže jednostavnim jezikom.” kazao je prof. dr. sc. Zvonko Maković, ustvrdivši kako Umjetnost opisivanja «nije samo blistavi nastavak ranijih radova nego i rekapitulacija nadasve bogatog promatračkog iskustva.«

knjiga Vera Horvat Pintarić 7

Knjiga Umijeće opisivanja donosi primjere pretežno iz slikarstva s namjerom da ukaže na temeljni poredak koji određuje likovni smisao djela. Stječe se uvid u ona svojstva djela koje ga određuju u stilskom pogledu, kao i u pogledu njegova mjesta i značenja u cjelini umjetnikova opusa. Knjiga ujedno vodi čitatelja prema odgovoru na pitanje čemu služi opisivanje, a akademkinja Horvat Pintarić u knjizi je pojasnila da piše samo o djelima koje je uživo vidjela.