Zbog pada prihoda od nafte i sve intenzivnijih oružanih sukoba uskoro će doći do kolapsa javnih službi, tvrde Crveni Križ i UNICEF

libija

Kako su prihodi od nafte u opadanju, uz dodatak pojačanih sukoba na području Libije, humanitarna situacija se pogoršava, a osnovne državne službe mogle bi se uskoro naći pred kolapsom, javljaju strane organizacije i humanitarne agencije.

Tri godine nakon svrgavanja tadašnjeg predsjednika Libije, Gaddafija, dvije suprotstavljene frakcije i njihove dvije odvojene vlade bore se za moć, teritorij i velike izvore prirodnih resursa.

Zbog sukoba između međunarodno priznate vlade i milicija odanih ekstremnim tumačenjima islama 450 tisuća ljudi raseljeno je unutar zemlje, dok je 100 tisuća sigurnost potražilo u susjednim zemljama, navodi se u podacima Ujedinjenih naroda.

“Iako osnovne javne službe u Libiji i dalje funkcioniraju, nove linije fronte i neprekidanje sukoba mogle bi izazvati tešku humanitarnu krizu s ozbiljnim posljedicama”, rekao je Antoine Grand, voditelj Crvenog križa za Libiju.

Bolnice se suočavaju s ozbiljnim manjkom medicinskog materijala kao i s odlaskom stranih radnika, dolazi do čestih nestašica goriva, struje i vode. Cijene hrane su drastično narasle, a stanovnici ne mogu podići novčane pologe iz banaka.

“S padom cijena nafte i njezine proizvodnje, a dok se politička elita istovremeno bori za prevlast nad zemljom i resursima, država bi se uskoro mogla naći u situaciji da nema dovoljno novaca za isplatu plaća nastavnicima, subvencija i tekućih troškova za bolnice, vodovod i električne kompanije”, dodao je Grand. Advance

Leave a Reply

Your email address will not be published.