Skip to content

Violinistici Đani Kahriman prestižna nagrada Stjepana Šuleka

Violonistica Đana Kahriman dobitnica je Nagrade Stjepana Šuleka za 2014., za izvedbu skladbe “Četiri godišnja doba u Buenos Airesu” za violinu i gudački orkestar Astora Piazzolle, izvijestio je u utorak predsjednik Fonda Stjepana Šuleka, Haris Nonveiller

P-FAH-Đana KahrimanNagrada će joj biti uručena na svečanosti u petak, 16. siječnja, u Hrvatskom društvu skladatelja.

Nagrada Stjepana Šuleka nosi ime hrvatskog skladatelja, violinista, dirigenta i glazbenog pedagoga – svestranog glazbenika koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi 20. stoljeća.

Nagradu dodjeljuje Fond Stjepana Šuleka od 1993. godine, oživotvorujući Šulekovu želju da se podrže naši mladi i perspektivni violinisti i skladatelji. Nagrada se dodijeljuje svake godine naizmjenično jednom mladom skladatelju i violinistu.

U Stručnom žiriju koji je svoj prijedlog za nagradu 2014. podnio skupštini Fonda Stjepana Šuleka, bili su prof. Tonko Ninić, predsjednik, te članovi prof. Anđelko Krpan, prof. Haris Nonveiller, prof. Mladen Sedak i prof. Orest Shourgot.

Stručni žiri sastao se 17. prosinca 2014. godine, i nakon slušanja tonskih zapisa predloženih izvedbi i diskusije, žiri je jednoglasno odlučio da Nagradu Stjepan Šulek za izvedbu skladbe za violinu za 2014. zaslužuje Đana Kahriman, za svoj solistički nastup u izvedbi skladbe “Četiri godišnja doba Buenos Airesa”, Astora Piazzolle.

Skupština Fonda Stjepan Šulek koja donosi konačnu odluku, sastala se 29. prosinca 2014. i nakon slušanja izvedbe, jednoglasno prihvatila prijedlog žirija i nagradu dodijelila violinistici Đani Kahriman.

U obrazloženju se ističe da je mlada violinistica Đana Kahriman nastupila na završnom koncertu Dubrovačkih ljetnih igara 2014. uz pratnju gudačkog komornog orkestra Hrvatske glazbene mladeži, pod ravnanjem Pavela Zajceva, izvodeći solističku dionicu u skladbi “Četiri godišnja doba Buenos Airesa”, Astora Piazzolle.

U izvedbi ovog vrlo zahtjevnog i relativno opsežnog djela (s muzičkim asocijacijama na četiri slavna Vivaldijeva koncerta), Đana Kahriman pokazala je poznavanje i poštovanje stila Astora Piazzolle te je nastupila muzikalno, uz raznolikost tonskih boja i ugođaja. Pokazala je i visoku sviračku tehniku i sjajnu suradnju s kolegama uz koje je donijela ovo djelo.

Đana Kahriman rođena je 1989. u Dubrovniku, a violinu je počela svirati sa sedam godina u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, dok je studij violine i umjetničkog usavršavanja završila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Leonida Sorokowa.

Dobitnica je nekoliko prvih nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima, među kojima, ‘Ludwig van Beethoven’ u Austriji, ‘Verdi Note’ u Rimu i na Međunarodnom violinističkom natjecanju u Kazahstanu.

Bila je solistica uz Zagrebačku filharmoniju, Sarajevsku filharmoniju, Filharmoniju grada Kaunusa, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačke soliste, Varaždinski komorni orkestar i drug. Na nedavnom gostovanju Simfonijskog orkestra HRT u Italiji, imala je tri izvedbe violinskog koncerta Petra Iljiča Čajkovskog.

Nastupila je na mnogim glazbenim manifestacijama – Muzičkom biennalu Zagreb, Glazbenim, večerima u Sv. Donatu, koncertima u Beču do promocije Dubrovnika u New Yorku.

Violinistica Kahriman se usavršavala na seminarima kod uglednih glazbenih pedagoga kao što su Leonid Sorokow, Goran Končar, Armin Sešek, Marina Sorokowa, Gregori Zhislin, Alexander Vinnitski, Anton Sorokow, Zahar Bron, Boris Kuschnir, Pinchas Zukermann i Viktor Tretyakov. (Hina, Foto: FAH)