Skip to content

Ledena bajka ispred bečke gradske vijećnice

Nakon Tomislavca na klizanje u Beč

Wiener-Eistraum-Wiener-Rathaus-Rathausplatz

Sezona klizanja u austrijskom glavnom gradu u punom je jeku, pri čemu Beč nudi čak pet klizališta na otvorenom.

Jednu od najljepših kulisa pruža zasigurno trg ispred bečke gradske vijećnice (Rathausplatz). Klizalište po čijem je uzoru nastao i zagrebački Ledeni park na Tomislavcu za posjetitelje se otvara 23. siječnja i ostaje otvoreno sve do 3. ožujka. Dakle, neposredno po zatvaranju zagrebačkog klizališta ispred Umjetničkog paviljona. Stoga ako se u naredna dva mjeseca nađete u Beču, nikako ne propustite posjetiti ovo klizalište.

Bečki „Eistraum” obuhvaća čak 7.000 m2, a romantični ledeni puteljci koji vode kroz obližnji park pružaju neizmjerno zadovoljstvo prilikom klizanja u samom središtu grada. U večernjim se satima ovo klizalište pretvara u disco na ledu, a svi se zainteresirani mogu okušati i curlingu. Za tjelesnu okrepu iscrpljenih klizača pobrinut će se pak mnogobrojni štandovi s tipičnom bečkom hranom i pićem. Prošle je godine zabilježeno preko 650.000 posjetitelja, a organizatori ove godine zbog poboljšanja ponude očekuju još bolji odaziv.

O tradiciji klizanja u Beču ne svjedoči samo bečka klizačka udruga “Eislaufverein” koja je osnova još davne 1867. godine, nego i u međuvremenu sto godina staro klizalište Engelmann, koje je jedno od prvih svjetskih klizališta na otvorenom i s kojeg se pogled pruža na cijeli grad. Njegovom se tvorcu, Eduardu Engelmannu, može zahvaliti činjenica, što se ovdje i na čak nekoliko stupnjeva iznad ništice može uživati u ovom ledenom sportu.

Klizalište bečke klizačke udruge u Lothringerstrasse 22 sa svojih se 6000 m2 pak ubraja u najveća svjetska klizališta te podjednako oduševljava i početnike i profesionalne klizače.

Trg ispred bečkog dvorca Wilhelminenberg je ove godine također pod ledom i može ga se posjetiti još do kraja siječnja.

Za sve ljubitelje prirodnog okoliša na raspolaganju je i klizalište na starom dunavskom kanalu (Alte Donau), doduše samo ako se temperatura zraka duže vremena održi ispod ništice.