S lažnom diplomom Prometnog fakulteta na savjetničkoj plaći

I dok nam mladi sa završenim fakultetima napuštaju zemlju, kod nas svako malo javnost doznaje za krivotvorene diplome na temelju kojih su neki ostvarili zavidne karijere. Provjera vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi prije dva je mjeseca počela i u Hrvatskim šumama. Dosad je otkriveno 28 krivotvorina

falsa diplomaPrije dvije godine pisali smo o Mati Štimcu, zaposleniku Hrvatskih šuma kojeg su kolege prozvali Duhom jer su ga rijetko viđali na poslu. Imao je savjetničku plaću od oko 15 tisuća kuna i službeno vozilo 24 sata. A sad se otkrilo sve to s lažnom diplomom Prometnog fakulteta u Zagrebu.

Hrvatske šume u svojem dopisu nisu otkrile identitet krivotvoritelja. Kažu da su dosad dobili rezultate provjere diploma i svjedodžbi trećine svojih djelatnika. Otkriveno je 28 krivotvorina, o čemu su obavijestili Državno odvjetništvo, te je, kažu, pokrenut postupak otkaza ugovora o radu.

Ono što o Štimčevoj diplomi nisu otkrili u Hrvatskim šumama, otkrili su s Prometnog fakulteta. Utvrdili smo da diploma nije vjerodostojna, odnosno da je nije izdao Fakultet prometnih znanosti. Inače, g. Štimac bio je upisan u 1. godinu studija na Prometnom odjelu Tehničkog veleučilišta u Zagrebu akademske godine 1998./99. Daljnjih upisa nije imao. Položenih ispita nema, stoji, među ostalim, u priopćenju Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

Štimac je i za nas ostao Duh, jer je odbio bilo što komentirati. Uputio nas je na zagrebačkog odvjetnika, koji do ponedjeljka nije u Hrvatskoj. Koliku je nepripadnu imovinsku korist ostvario u desetak godina karijere, tijekom koje je bio i član Uprave, iz Hrvatskih šuma ne otkrivaju.

Otkrili smo i da je kao mjesto stanovanja Šumama dao adresu na području posebne državne skrbi. Bio je jedini savjetnik s povlasticama, koje mu sadašnja Uprava, zbog ugovora koji je imao s prošlom, sve do naše priče nije uspjela ukinuti.

Slučaj je sada na Državnom odvjetništvu koje potvrđuje da su od Virovitičko-podravske policije zatražili provođenje kriminalističkog istraživanja koje je u tijeku. HRT