Pripreme za III Bijenale savremene umjetnosti D-O ARK Underground, sa činom svečanog otvaranja zakazanog za 24. April 2015, u punom su jeku

do ark 1

Nakon nedavnog obilaska Titove Atomske Ratne Komande umjetnika Leone Continia (Firenza), te Gunthera Hollera-Schustera i Martina Behr-a (Beč), u današnjoj posjeti Bijenalu bili su umjetnici iz Izraela, Njemačke, Srbije, Rusije i Bosne i Hercegovine.

Amir Borenstain (Haifa) i Effi Welss (Remal-Gan) žive i rade u Briselu. Amir je diplomirao na Glasgow School of Art, a Effi na Ulster Univerzitetu u Belfastu. Tokom njihovog dugogodišnjeg uspješnog umjetničkog stvaralaštva izlagali su u najznačajnijim svjetskim galerijskim prostorima te na brojnim filmskim festivalima: New York, Paris, Quebec City, Milano, Tirana, Lisabon, Varšava, Tel Aviv, Bukurešt, Jerusalem, Casablanka, Montreal, Dalas. Takodjer, dobitnici su brojnih internacionalnih nagrada za umjetnost. Bave se performansom, video i audio instalacijama. Nakon obilaska Bijenala nisu krili oduševljenje. “Sretni smo što učestvujemo u ovom velikom i u Evropi dobro poznatom projektu. Trebat će nam remena da se impresije slegnu. Umjetnički radovi u Atomskom skloništu su fenomanalni”.

do ark 2

Vahida Ramujkić (Beograd) završila je likovnu akademiju u Beogradu, a od 1998 do 2008 boravi u Barceloni gdje osniva grupu Rotor. Povratkom u naše krajeve, putovanjem po bivšim Jugslovenskim republikama započinje sa prikupljanjem udžbenika istorije iz raznih vremenskih razdobljaiI to će rezultirati formiranjem biblioteke “Istorije u raspravi”. Sa tim će radom postati laureatkinja 52 Oktobarskog salona u Beogradu. Izlagala je u Berlinu, Beogradu, Jerusalemu, Kairu, Helsinkiju, Porto Alegreu, New Yorku, Holanu, Ljubljani…

Sylvia Winkler i Stephan Koperl diplomirali su na State College of Art u Štutgartu i djeluju u urbanim prostorima kao umjetnički par od 1997. Takodjer, bave se video produkcijom. Izlagali su i gostovali širom svijeta: Minhenu, Seulu, Beču, Montrealu, Parizu, Mexico City-u, Budimpešti, Aindhovenu, Karlsruheu. “Zaista smo impresionirani ovim što smo vidjeli. Nevjerovatna kolekcija. O tome što ćemo uraditi, to još ne znamo. Imamo puno ideja”.

do ark 3

Nikolay Oleynikov rodjen je u Moskvi i član je poznate ruske umjetničke grupe “ČTO DELAT”. Takodjer, on je u uredništvu poznatog “Moskow Art Magazina”. Samostalno je izlagao u brojnim internacionalnim galerijama, od Štokholma, Pariza, Porta, Prata, Bolazana do Vilnusa, Londona, Moskve, Brisela, Bratislave, St. Petersburga…

Adela Jušić (Sarajevo), živi i radi u rodnom gradu. Jedna je od osnivača Asocijacije za kulturu i art CRVENA. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Od nagrada se izdvajaju: Zvono (nagrada za najboljeg bh mladog umjetnika) te Henkel Young Artists Prize. Na 54-om Oktobarskom salonu u Beogradu dobila je specijalno priznanje. Izlagala je u New Yorku, Zagrebu, Pecsi, Sarajevu a učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama (Ženeva, Klagenfurt, Baden-Badenu, Moskvi, Cerinju, Londonu, Ljubljani, Tirani, Parisu, Beču…).

do ark 4

Selma Selman (Bihać) diplomirala je na Likovnoj akademiji Univerziteta u Banja Luci. Objašnjavajući svoj rad Selma kaže: Slikom i zvukom podučavam one koji ne pripadaju Romskoj populaciji o mom narodu.” Dobitnica je nagrade Zvono, a izlagala je na internacionalnim festivalima Performing Arts “My country Štaglinec” i Week of Live Art u Hrvatskoj, te učestvovala u Projektu BAUHAUS Goes South East Europe.

Semir Dedeić (Rožaj) živi i radi u Sarajevu. Završio je studij Žurnalistike na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Saradjivao je kao producent na MESS festival i smatra se konceptualnim umjetnikom. Pažnju javnosti privukao je prvom samostalnom izložbom u Galeriji Duplex: “Mama I am OK in the Neon Green, a jedan od njegovih radova predstavljen je u ARCO Sajma savremene umjetnosti u Madridu. Takodje u organizaciji Centra za savremenu umjetnost iz Graca, učestvovao je u Kolekciji budućeg nasljedja u Galeriji JAVA u Sarajevu. Upravo na toj izložbi prestavio se preformansom “Portret mojih roditelja”.

 

 

GOOGLE ispod bira i objavljuje one reklame i oglase za koje je dobio najviše novca od pojedinih oglašivača! U najvećem broju su to lijepi oglasi, ali ponekad su i prave nakaze koje nam žele uništiti sadržaj od kojih se portal AA ograđuje

Leave a Reply

Your email address will not be published.