eutanazija

U Nizozemskoj se svake godine i do 650 novorođenčadi eutanazira, u uvjerenju da pate ili zbog toga što je za roditelje, naravna smrt njihova djeteta, emocionalno preteška – izvijestilo je Nizozemsko kraljevsko medicinsko udruženje. U izjavi o „medicinskim odlukama o životu novorođenčadi s teškim abnormalnostima”, tvrde da je etički dopustivo novorođenče ubiti smrtonosnom injekcijom ako dulje vrijeme „uzdiše i umire” i „neizbježna smrt se samo odgađa, unatoč dobrim pripremama, te roditelje izvrgava teškoj patnji”, prenosi LifeSiteNews.

Nizozemska je 2002. godine postala prva zemlja koja je, nakon pada nacističkoga režima, ozakonila eutanaziju, ali ju je tadašnji zakon ograničio samo na punoljetne osobe. Od 2005. godine, Nizozemska više ne progoni liječnike koji su eutanazirali djecu, dokle god postupaju sukladno ustanovljenim medicinskim smjernicama; nacrtu koji je 2004. godine sastavio dr. Eduard Verhagen.

Prema Verhagenu, liječnici bi morali poštedjeti roditelje užasa da moraju gledati patnju svojega djeteta. Rješenje je da dijete usmrte. To je, smatra on, dio dobre palijativne skrbi. „Ta djeca su siva i hladna, imaju plave usne i iznenada svakih nekoliko minuta duboko uzdahnu. To je vrlo neugodno gledati, a može trajati satima, a nekada i danima”, kazao je. Takva djeca, unatoč intenzivnoj skrbi, sigurno će uskoro umrijeti. Prognoza im je loša i nemaju svjetlu životnu perspektivu. Možda neće ovisiti o intenzivnoj njezi, ali će imati život ozbiljne i beznadne patnje – tvrdi nadalje Verhagen, priznavši da je nesiguran u tome da li dijete koje „uzdiše” doista pati. „Možda osjeća bol ili neugodu, ali patnja je složen društveni i psihološki fenomen bez znanstveno potvrđenih kriterija”, rekao je. S druge strane, nizozemski etičar, profesor Theo Boer, koji se svojedobno zalagao za „dobre zakone o eutanaziji”, tvrdeći da će oni prouzročiti relativno mali broj smrti, javno je prošle godine izjavio kako je sada uvjeren da i samo postojanje zakona o eutanaziji, potpomognuto samoubojstvo u krajnjoj nuždi, pretvara u normalni postupak. „Strašno sam pogriješio kada sam povjerovao da će zakonsko reguliranje eutanazije upaliti. Nekoć sam taj nizozemski zakon podržavao, ali sada – s 12-godišnji iskustvom – imam potpuno drukčije stajalište”, rekao je Boer.
„Eutanazija je danas u Nizozemskoj tako raširena, da je postala redovitim načinom umiranja pacijenata s rakom”, nastavio je. „Potpomognute smrti, počevši od 2008 godine, svake godine rastu za 15%.” Zagovaranje eutanazije neće prestati dok smrtonosne tablete ne budu dostupne svim osobama starijima od 70 godina, koje žele umrijeti. Neke padine su doista skliske – istaknuo prof. Theo Boer.

 

 

GOOGLE ispod bira i objavljuje one reklame i oglase za koje je dobio najviše novca od pojedinih oglašivača! U najvećem broju su to lijepi oglasi, ali ponekad su i prave nakaze koje nam žele uništiti sadržaj od kojih se portal AA ograđuje

volonteri Previous post Kako misliš ne volontirati?
1420707212-33-50 Next post U novome broju Glasa Koncila pročitajte