Nula bolja od minusa. Josipovićev koeficijent pozitivne nule bio je više nego dovoljan da uvjerljivo zauzme vodeću poziciju

nik tDok svi znatiželjno očekujemo rezultate predizbornih anketa za drugi krug predsjedničkih izbora koji bi trebali pokazati drži li trenutni predsjednik još uvijek prvu poziciju, izašli su rezultati jednog drugog istraživanja o hrvatskim političarima

Tim znanstvenih novaka s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu napravio je istraživanje koje je trebalo valorizirati utjecaj pojedinih političara na novčanik prosječnog građana. Za neke prilično iznenađujuće, ali u konkurenciji od 800 najeminentnijih djelatnika hrvatske političke scene od 1991 do danas, daleko najbolji koeficijent izračunat je za trenutnog predsjednika.

– Nema nikakve greške. Ovo je istraživanje provedeno je u potpunosti uporabom znanstvenih metoda – za News Bar izjavio je 58-godišnji predstavnik tima sa zagrebačkog sveučilišta koji se nada da će mu ovo istraživanje postati odskočna daska za poziciju asistenta unatoč postojećoj zabrani napredovanja na hrvatskim fakultetima.

– Metoda je vrlo jednostavna. U prethodno pripremljenu formulu unijeli smo podatke koji su reflektirali ekonomske efekte pojedinih političkih odluka za svakog od istraženih političara. Npr., Sanaderova odluka da odstrani Pašalića iz hrvatske politike procijenjena je s oko 1,2 milijarde ušteda za državni budžet, a prodaja INA-e s oko 2.5 milijardi štete. Nakon što smo unijeli sve podatke, računalo je prema formuli izračunalo koeficijent efikasnosti svakog od njih.

Ne suviše iznenađujuće, ni jedan političar nije uspio ostvariti pozitivan koeficijent. Tako je nula izračunata za Josipovića bila više nego dovoljna da uvjerljivo zauzme vodeću poziciju.

– Glavni je izazov u ovom projektu bio skupiti i unijeti podatke, dok je sam izračun bio vrlo jednostavan. Izuzetak je bio izračun za g. Josipovića koji smo obavili na ruke. Naime, u programskoj liniji koja izračunava prosječni protukunski efekt svakog od državničkih poteza računalo je duže vrijeme javljalo grešku dok nismo otkrili da pokušava podijeliti nulu s nulom.

Reporter: AJ/news-bar.hr, Foto: Nik Titanik