bilan iU Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu je francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz u utorak 30. prosinca uručila hrvatskom redatelju Ivici Buljanu u ime francuskoga predsjednika odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti (le Grade d’ Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres). To odličje od 1957. godine dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Francuske osobama koje su se istaknule na području umjetnosti i jedno je od najviših francuskih priznanja za javno djelovanje uopće.

Veleposlanica Boccoz istaknula je kako je neprocjenjiv doprinos Ivice Buljana europskom kazalištu te podsjetila kako je Buljan bio čest gost uglednih francuskih pozornica. Buljan je zaslužan za hrvatsko poznavanje mnogih francuskih književnih djela, a njegova djela prožimlje mediteranski i europski duh. Buljan šalje političku i društvenu poruku o suvremenom dobu, rekla je Boccoz.

Ivica Buljan, koji je odnedavno ravnatelj Drame HNK u Zagrebu, zahvalivši francuskoj veleposlanici, istaknuo je kako se s francuskom kulturom sreo još u sinjskoj školi u Dalmaciji, a najavio je nastavak suradnje s francuskim kazalištima i redateljima. Foto: S. Simunovic / CROPIX

Leave a Reply