Bila je vrsna pijanistica i velika dobrotvorka

mira flies šimatović

Na vijest o smrti Mire Flies-Šimatović

mira flies šimatovićDana 26. prosinca tužna vijest proširila se u Zagrebu, vijest o smrti pijanistice Mire Flies-Šimatović. Ostavila je veliki, dragocjeni i nenadoknadivi trag ne samo kao vrsna pijanistica i glazbena suradnica, nego i kao dobrotvorka, zajedno sa suprugom Šimom Šimatovićem. Mnoga su mala mjesta i gradovi, zahvaljujući njima, dobila pijanine, darovane od srca i u dobroj vjeri, zajedno s upečatljivim koncertima.

Rođena je Mira Flies-Šimatović 29. studenog 1941. u Zagrebu, gdje je diplomirala klavir u klasi Svetislava Stančića. Bila je dugogodišnja viša umjetnička suradnica salzburškog Mozarteuma i zagrebačke Muzičke akademije. Bila je članica Zagrebačkog komornog trija i brojnih drugih sastava. Na koncertnom podiju i brojnim snimkama bila je dragocjen i omiljen umjetnički partner mnogim istaknutim hrvatskim i svjetskim glazbenicima, ali isto tako i velika potpora mladima na početku karijere.

Zaustavimo se na Mirinom dobrotvornom radu: uz svog supruga Šimu Šimatovića bila je duša plemenite akcije darivanja pijanina siromašnim, ratom opustošenim i zapostavljenim hrvatskim mjestima. S violinisticom Tamarom Smirnovom, s kolegama iz različitih komornih sastava ili s prvacima i solistima Opere zagrebačkog HNK, ali i uz potporu Zaklade HAZU, Mira Flies-Šimatović je na tim darivanim glazbalima ljudima širom Hrvatske pružala često prvu priliku za susret u živo s vrhunskom klasičnom glazbom.

Napustila nas je draga Mira ali njezina zarazna muzikalnost te posebno plemenitost, velikodušnost, darežljivost i vedrina ono je što ostaje. Ostaje sjećanje na ovu umjetnicu koja je voljela glazbu i život i ljepotu stila. Bila je umjetnica i žena koja je oko sebe uvijek je širila optimizam i bila spremna dijeliti sve, materijalno i duhovno. Ništa joj nije bilo teško, a ako bi naslutila da je netko u nevolji s velikom je ljubavlju priskakala u pomoć. Iznad svega bila je jako tražena kao izvrsna suradnica koju su svi glazbenici voljeli. Jedno od posljednjih priznanja i zahvala kolega Mire Flies-Šimatović za sve njene glazbene i ljudske darove bio je dodijeljen joj status počasnog člana Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Foto: VL