60 godina knjižnice na Krvavom mostu

knjižnica na Krvavom mostu 5

knjižnica na Krvavom mostu 5

ZAGREB – Veliki izlozi Knjižnice Marije Jurić Zagorke, na razdjelnici Gornjeg i Donjeg grada, na uglu Tkalčićeve i Krvavog mosta, od sredine 1990-ih kontinuirano predstavljaju likovne umjetnike, fotografe, muzejsku i arhivsku građu.

foto-galerija

Ovog puta predstavljena je posljednja izložba iz ciklusa Mladi likovni umjetnici u Knjižnici u odabiru Feđe Gavrilovića, Intima Valentine Supanz. Marijana Paula Ferenčić, autorica likovne kritike, opisala je Valentinin ciklus kao hiperrealistično, dokumentarističko, osobno bilježenje slikaričinih stanja i preokupacija, kao što su potraga za stanom i skučivanje, umijeće dokoličarenja, neizgledna budućnost radnog prostora.

Ciklus Mladi likovni umjetnici u Knjižnici za 2014. godinu zaključen je izdavanjem zajedničkog kataloga za 2014. godinu, koji je ovom prilikom predstavljen javnosti.

knjižnica na Krvavom mostu 3

Prizemlje neorenesansne kuće Vilima Schwarza iz 1882., mjesto prve zagrebačke telefonske centrale (1887.), na broju 2 ulice Krvavi most, gdje su srednjovjekovni Zagrepčani u žestokim razmiricama razbijali noseve, od 1954. godine dom je knjižnične djelatnosti. Otvaranjem izložbe V. Supanz i predstavljanjem kataloga uveličana je okrugla obljetnica Knjižnice Marije Jurić Zagorke, koja nosi ime autorice slavne Tajne Krvavog mosta.