Kako će Beč dočekati Novu godinu?

Jubilarna 25. silvestarska šetnja kroz Beč

 2014 by stadt wien marketing gmbh

Ako još niste odlučili kamo na doček Nove godine, predlažemo da se zaputite u jednu od najljepših europskih metropola koja je od Zagreba udaljena svega nekoliko sati vožnje, u Beč.

Bečani su se i ove godine pobrinuli da u najluđoj noći godine nikome ne bude dosadno.

Novogodišnju bečku noć tako možete provesti na nekom od balova po kojima je Beč posebno poznat, u muzeju, u kazalištu, na brodu ili pak u nekom od mnogobrojnih barova i diskoteka.

Svi oni koji se ne boje hladnoće novogodišnju noć pak mogu započeti i na trgu ispred bečke gradske vijećnice (Rathausplatz), gdje će već u 14 sati započeti novogodišnji program gradske radio stanice „Radio Wien”, a glazbeni miks obuhvaća glazbu od 50-ih na ovamo.

Bečka se novogodišnja zabava nakon toga može nastaviti i na bečkom Grabenu, gdje se od 14 sati nadalje pod stručnim vodstvom profesionalnih plesača mogu naučiti i prvi koraci bečkog valcer koji ove godine proslavlja svoj 200. rođendan.

Za sve one koji već suvereno vladaju valcerom, a Novu godinu žele dočekati u visokom društvu, Beč nudi mnogobrojne balove, od koji je najpoznatiji carski bal (Kaiserball) u bečkom dvorcu Hofburg za koji će posjetitelji morati izdvojiti od 155 do 465 eura.

I bečka Kuća glazbe ove je godine pripremila poseban program koji od 14 do 22 sata uključuje razgledavanje muzeja zu besplatan ulaz. Posjetitelji u okviru ovog razgledavanja mogu i sami postati dirigenti na jedan dan te dirigirati virtualnim orkestrom Bečkih filharmoničara, na čijem se repertoaru nalaze i mnogobrojne skladbe tradicionalnog bečkog Novogodišnjeg koncerta.

Svi oni zaljubljenici u klasičnu glazbu koji nisu imali sreće nabaviti karte za izvedbu „Šišmiša” u bečkoj Državnoj operi nemaju razloga za tugu jer će direktan prijenos koncerta moći pratiti ne velikom platnu postavljenom na trgu Herbert-von-Karajan-Platz.

U poznatoj bečkoj trgovačkoj ulici Kärtner Straße posjetitelje će zabavljati poznati DJ-evi, Trg Marije Terezije rezerviran je za ljubitelje karaoka, a ponoćni će vatromet silvestarskim „šetačima” zasigurno osvijetliti put i do Heldenplatza ili Pratera.

Za tjelesnu okrepu svih onih koji novogodišnju noć namjeravaju provesti na otvorenom pobrinut će se ukupno 60 ugostitelja, a jutarnji mamurluk se u Beču najbolje liječi krepkim doručkom na trgu ispred gradske vijećnice, gdje se od 11 sati uživo može pratiti i prijenos Novogodišnjeg koncerta.