Izložbe slika Stanka Posavca: Pejzaži III

Stanko Posavec prohujalo 1

Otvorenje izložbe slika “Pejzaži III” Stanka Posavca. u prisutnosti slikara, bit će u četvrtak, 18. prosinca 2014. godine u 19 sati u Galeriji Zrinski hotela Palace, Strossmayerov trg 10 u Zagrebu.

O svojim slikarskim inspiracijama, te načinu rada Stanko Posavec kaže:

– Ja slikam u ciklusima. Takav način omogućava mi da se koncentriram na temu i njezine mogućnosti, a ne samo na konkretnu sliku. Jedna od tema takvih ciklusa su i pejzaži. Slikao sam i „Ptice”, „Leptire”, „Dijaloge”, „Dame”, „Ratnike” i drugo. Sve su to, količinski, bili veliki ciklusi s nekoliko desetaka slika.

– Sklon sam brzom, ekspresivnom radu. Najčešće ne radim pripremne crteže ili skice. Slika krene od crte ili mrlje. Ne mogu unaprijed znati što će “nositi” sliku. No, to ne znači da je slika zbir slučajnosti. Naprotiv, u konačnici, ona je vrlo kontrolirana, jer samo takva može doći do točke koju uobičajeno zovemo umjetnost. Prema tome, slika može biti iznenađenje i za samog autora. Nema unaprijed sigurnog postupka koji bi vodio do dobre slike.

Slike iz ciklusa „Pejzaža” izrazito su kolorističke. Slikane su asocijativno na moguće plohe krajolika, dinamiku njihova odnosa i grafizme koji ih prate. Naslov „Pejzaži III” proizlazi iz činjenice da je ovo treća izložba slika iz posljednjeg ciklusa o pejzažima.

– Krajolik koji mi je negdje daleko u izvorištu asocijacija je Zagorje. Ali ne Zagorje kao konkretni pejzažni identitet, jer ja slikam apstraktne pejzaže putem kojih mogu izraziti svoja slikarska raspoloženja i koristiti sredstva koja odgovaraju mojim slikarskim potrebama.
Svi smo mi ne samo „tumači” krajolika, nego i njegovi sastavni dijelovi.

Stanko Posavec rođen je 1944. godine u Koškovcu kod Ivanca. Diplomirao je 1969. godine na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Slikanjem se kontinuirano bavi od 1972. godine. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Izlagao je na 35 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a sudjelovao je redovito i na brojnim skupnim izložbama. Živi i radi u Zagrebu.