Otvorena izložba “800 godina Resnika”

Resnik izlozba uz 800 godina zupe

Resnik izlozba uz 800 godina zupe

Etnografska izložba „800 godina Resnika i župe, Povijest i baština” otvorena sinoć (11. prosinca 2014.) u Galeriji Zvonimir MORH u Bauerovoj 33 u Zagrebu

Na izložbi su predstavljene svečane svatovske narodne nošnje s crvenim vezom i ukrasima, prelijepa stoljetna rubenina koju se u pravilu nasljeđuje u obiteljima Robić, Malčić, Halić, Sandelić, Kučiš, Hader, Hader, Hržan i Pepeljnjak, a čuvaju je i obnavljaju njihove vrijedne žene. Nošnje su, uz prikaze običaja kroz godinu svakako najzavodljiviji dio etno građe na izložbi „Osamsto godina Resnika i župe, povijest i baština” koja je podsjetnik da u okolici Zagreba postoje ne samo neistraženi toponimi, već i cijela naselja koja poput Resnika imaju tek dva spomenika pod zaštitom, staru školu i crkvu.

Resnik u zadnje vrijeme mnogi doživljavaju kao prostor gdje se želi smjestiti otpad, izgraditi spalionica, a to je jedno od najstarijiih naselja s istočnoga prstena oko Zagreba. To mjesto ima bogatu povijest. Na prvi pisani spomen o župi iz 1214. godine zbog kojega se ove godine slavi 800 godina postojanja, podsjetio je velečasni Marijan Piskač.

„Željeli smo pokazati da imamo snage čuvati našu narodnu baštinu, posebice naše običaje među kojima je čuvena raspjevana Resnička svadba koja će ponovo zaživjeti na pozornicama”, rekao je na otvaranju izložbe dr. Stjepan Pepeljnjak. Odjeveni u narodne nošnje među kojima su neke stare i stotinu godina Resničani mladi i stariji otplesali su i otpjevalu tu svadbu i na otvorenju izložbe u Galeriji Zvonimir.

Resnik izl uz 800 godiina zupe

Na današnjem širokom pojasu uz rijeku Savu u tom istočnom dijelu Zagreba kroz povijest su se mijenjali narodi. Obitavali su tu Varciani, Iliri, Kelti, Rimljani (preko Save je Andautonija), a danas je uz tristotinjak starosjedilaca ovdje mnogo doseljenika iz BiH i Kosova. Preci ovdašnjih stanovnika živjeli su su u hrastovim drvenim kućama, a te zadružne hiže iz 18. I 19. stoljeća zamijenile su novije zidane kuće. Ipak, kao rijetko gdje u zagrebačkoj okolici na području nekadašnje župe Resnik još danas postoje čak 42 drvena objekata, neki u trošnom stanju.

Kako bi se podsjetilo na ljepotu i visoke eko strandarde tih drvenih starih kuća, nekoliko tipova tih drvenih kuća u maketama je izradio Stjepan Krfin. Upravo su te drvene makete prave ljepotice i moguće gradivo za proučavanje dobre tradicionalne arhitekture kakvu danas držimo najvećim bogatstvom. U dvorišta i vrtove oko tih minijaturnih kuća smještene su keramičke figurice koje pokazuju svakodnevne poslove, a oblikovao ih je Stjepan Pepeljnjak, koji je jedan od koordinatora izložbe. Izložbu je pomogao i Jozo Čikeš, poznat po organizaciji Pasionske baštine, te Galerija Zvonimir u čijem će izložbenom prostoru ovaj postav biti moguće razgledati do 6. siječnja iduće godine.

Dorotea Jendrić, samostalna novinarka
Stjepan Pepeljnjak, glavni koordinator