Knjiga lovačkih priča povjesničara Dragutina Pavličevića

knjiga pavlicevic 1

Avanture lovačkog života i autobiografski zapisi

knjiga pavlicevic 1

Najpoznatijem lovcu među povjesničarima Zlatna plaketa Hrvatskog lovačkog saveza

Svoje, ali i lovačke doživljaji mnogih prof. dr. sc, Dragutin Pavličević (1932.) najpoznatiji povjesničar među lovcima uobličio je knjigu Sto lovačkih priča i zanimljivosti (256. str. nakladnik Spiritus movens d. o.o. Kutina).

Iako dokumentarnog sadržaja. ne manjka joj ni književni oblik do iznimne lovačke strasti napetosti, ali i neobične putopisne mirnoće opisa krajolika, scenografije suglasja čovjeka i prirode. Knjiga je povijest, zemljopis, putopis i životopis. Začinjena pejzažnom ljepotom, biološkom raznolikošću i pučkom tradicijom zasigurno nosi u ovo vrijeme ekološke potrebe poruku uz neobičnu čitateljsku draž. Autor je lovačka hodoljublja svrstao u tri glavna poglavlja: I. Priče iz Pleternice i Požeštine, II. Priče iz Petrinje i Banovine, III. Priče iz Moslavine, Zagorja, Prigorja, Primorja.

knjiga pavlicevic 2

Tu su još tr za cjelokupnu priču korisna poglavlja: IV. Pet lovaca za pet i V. Lovačke zanimljivosti i VI. Ponešto o trofejima i njihovim sakupljačima. Bogato,mahom u boji likovno je ilustrirana i praćena brojnom foto i dokumentarnom građom Autor naslovnice i više ilustracija je Dragutin Bajt. Pavličević je jednako puškom, dvogledom, a posebno perom, ne onim za lovačkim šeširom, već spisateljskim: u zavičajnom Primorju s rođacima i njihovim lovačkim događajima, u Slavoniji u Pleternici gdje je 1953. položio lovački ispit i drugim krajevima.

knjiga pavlicevic 5

Više od 60 stranica posvećeno je prostoru Sisačko-moslavačke županije. Pisac je bio profesor na Pedagoškoj akademiji u Petrinji i direktor Gimnazije u tom gradu. Autor je više zapaženih djela o povijesti Petrinje i okolice. Kao član petrinjskog LD „Fazan” prošao je prostor od Une, Kupe. Gline, Lonje, Česme obronke Zrinske i Moslavačke gore. U opisima će se naći mnogi pojedinci. Među njima je i zapis izvan lovišta uz Hrvatsko proljeće pod naslovom „Lovci su me branili”.

knjiga pavlicevic 3

Dakle uz avanture lovačkog života stranice su i njegova autobiografija, izvan one bogate popisom brojnih djela i znanstvenih članaka jednog od najplodnijih hrvatskih povjesničara. Da je knjiga trofejna potvrdilo je i njezino prvo predstavljanje nedaleko Pleternice u Lovačkom domu „Šljuka” u Bzenici. Organizirali su ga Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica i Lovački savez Požeško-slavonske županije. Tom prigodom dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Zdravko Vujnović izrazio je zahvalu autoru i uručio mu Zlatnu plaketu tog saveza za doprinos razvoju lovstva.

knjiga pavlicevic 4

knjiga pavlicevic 6