Pavao Brajša: Bez razgovora se ne može

699 bez razgovora

699 bez razgovora

Pavao Brajša
Bez razgovora se ne može

Kvalitetnijim razgovorom do sebe i drugih

Knjiga uglednog psihijatra, psihoterapeuta i komunikologa dr. Pavla Brajše koja uz temeljne informacije o razgovoru donosi savjete i smjernice za uspostavljanje bolje komunikacije u svakodnevnim odnosima: u obitelji (između bračnih partnera te između roditelja i djece), u školi, u župi i na poslu, s posebnim naglaskom na poduzetničku komunikaciju.

Već na samom početku knjige autor dotiče ključno pitanje: “Zašto nam treba razgovor?” Pojašnjava, među ostalim, da se međuljudski odnosi održavaju razgovorom, ali i više od toga: njime nastaje, razvija se i održava sam čovjek (njegovo tijelo, mozak, osoba i identitet).

Tumačeći od čega se sastoji razgovor i kako se on uči, upozorava da u razgovoru nismo samo pošiljatelji, nego i primatelji poruka, da ne govorimo samo riječima, nego i tijelom neverbalno komuniciramo, i da je u komunikaciji uvijek ključan onaj drugi ? sugovornik.

Autor također upućuje na činjenicu da bez razgovora ne možemo, jer nam on omogućuje zajedništvo, osobnost, suradnju i sporazumijevanje. Bavi se i odnosima te sadržajem u razgovoru te upućuje ponajprije na nužnost iskrenosti, jer ?neiskrena komunikacija je neprijatelj uspješnog razgovora?.

Na kraju knjige Brajša je posegnuo u riznicu mudrih misli poznatih filozofa i drugih mislilaca o razgovoru, da bi u dodatku sažeto odgovorio na pitanje kako bismo trebali razgovarati, a kako to često činimo.

Knjiga je namijenjena svakome tko želi “upoznati” razgovor te će biti od pomoći svima koji žele vježbati vlastitu komunikaciju ? ali i ljudskost.

IZ RECENZIJE

Budući da se vlastita komunikacija prečesto promatra u “crno-bijeloj optici”, idealizirajući sebe, a kritički promatrajući svoje sugovornike, ova će knjiga biti i poticaj na osluškivanje samoga sebe, na izrazito bitan “pogled” u vlastitu nutrinu, koji, ako je iskren i bez “šarenih naočala”, itekako mijenja svakoga čovjeka, njegove odnose s drugima, riječju ? život. (Ivan Uldrijan, dipl. novinar)

O AUTORU

Pavao Brajša (Zagreb, 1933.), psihijatar, psihoterapeut i komunikolog, diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Specijalizirao je neurologiju i psihijatriju i doktorirao iz područja obiteljske psihijatrije. Cijeli svoj radni vijek proveo je kao psihijatar u Varaždinu, gdje i sada živi. Kao znanstveni suradnik predaje na sveučilištima u Zagrebu, Mariboru, Varaždinu, Ljubljani i Grazu.

Osnovao je nekoliko bračnih i obiteljskih savjetovališta u Hrvatskoj. Radio je kao edukator i supervizor grupnih, obiteljskih i bračnih terapeuta. Vodio je komunikacijske treninge za pedagoške radnike, menadžere i ostale građane u Hrvatskoj i Sloveniji. Dosad je napisao četrdesetak knjiga.

Piše u mnogim dnevnim listovima i tjednicima o problematici djece, braka i obitelji, međusobnoga komuniciranja u privatnome, profesionalnome i društvenome životu. Već duže vrijeme o toj problematici piše i u Glasu Koncila.

To je peta knjiga dr. Brajše objavljena u izdanju Glasa Koncila. Dosad su objavljene knjige: “Roditelji i djeca”, “Brak naš svagdašnji. Mali bračni savjeti”, “Brak i obitelj iz drugoga kuta” i “Abeceda demokratskog ponašanja”.