Bijelo

U galeriju Bruketa 2 na Sušaku Strossmayerova 1, u četvrtak 11. prosinca u 18.00h stiže nam izuzetan umjetnik iz Poreča Eugen Varzić, koji će se Riječanima predstaviti izložbom naziva “Noir”. Upravo je Rijeka, nakon Dubrovnika, Zagreba i Labina, posljednja stanica gdje će se moći razgledati ova fascinantna postava i zaista stojimo iza tvrdnje kada kažemo da vrijedi doći, vidjeti i doživjeti Eugenov imaginarni svijet na platnu u kojemu se isprepliću san i java.

Dodatna zanimljivost ove izložbe je ta da će svaka slika imati svoj QR kod putem kojeg ćemo se moći spojiti na umjetnikov blog i dobiti cjelovitu informaciju o svakoj slici. Također, izložbu će putem video linka otvoriti povjesničar umjetnosti Vinicije B. Lupis.

Pozivamo ljubitelje umjetnosti i medije da dođu i podrže ovog iznimno talentiranog slikara koji se polako ali sigurno probija i na svjetsku likovnu scenu.
Izložba će biti postavljena do kraja siječnja 2015. godine.

Eugen Varzić diplomirao je na slikarskom odjelu Filozofskog fakulteta u Rijeci 1999. godine. Izlagao je na više desetaka samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više puta je nagrađivan. Vodio je više umjetničkih projekata ( Street art Poreč 2001, 2002, Ex tempore Nova vas 2009, 2010 i Ex tempore Funtana 2011 ) te je suradivao na više medunarodnih likovno umjetničkih projekata (Cromatismo Ermetico, Plenair Snina, Slovenia open to Art, Il gusto nel colore, Ars sacra i Mosaic city Poreč).

Njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima (Gradska uprava grada Poreča, opća bolnica Pula, Porečko-Pulska biskupija, Zatvor u Puli, Hypo banka Zagreb te Ured predsjednika Republike Hrvatske ) i u privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta (Pavarotti, Nicklaus) kao i u sakralnim prostorima (niz radova u Porečkoj i Pulskoj biskupiji te u Dubrovačkoj biskupiji ).

2005. godine uvršten je u Leksikon moderne i suvremene umjetnosti, u izdanju Galerije Alba iz Ferrare.Kao jedan od pet likovnih umjetnika iz Republike Hrvatske, 2008. godine njegov rad pod nazivom Eva ( ciklus Enfer et Paradis ) biva uvršten u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe, autora Gerharda Habarte.Ista slika uvrštena je u stalni postav Muzeja fantastične umjetnosti u Beču. Duži niz godina sudjeluje u humanitarnim aukcijama slika.

Povremeno se bavi dizajnom, kratkim filmom i ilustracijom.Početkom 2011. godine u Poreču pokreće likovnu radionicu, koju će sustavno voditi tijekom čitave godine.

Kao slobodni umjetnik živi i stvara u Kufcima.