4612

Sveti Franjo Asiški
Jacques Le Goff

Uvijek sam bio opčaran osobom svetoga Franje Asiškoga, srednjovjekovnom povijesnom osobom koja je ostavila snažan dojam u svome vremenu i ostavlja ga sve do danas. Ponajprije sam opčaran njime kao povijesnom osobom. Naime, posred odlučne prekretnice s XII. na XIII. stoljeće, kada se rađa moderni i dinamični srednji vijek, Franjo Asiški pokreće vjeru, uljudbu i društvo. Franjo je odigrao odlučnu ulogu u zamahu novih prosjačkih redova, koji su širili novo poslanje za novo kršćansko društvo. Obogatio je kršćansku duhovnost ekološkom dimenzijom pojavivši se kao izumitelj srednjovjekovnog osjećaja za prirodu, što se odrazilo na vjerski, književni i umjetnički izričaj. On je uzor nove vrste svetosti: usredotočio se na Krista dotle da se poistovjetio s njime postavši prvim čovjekom koji je primio njegove rane.

No taj me čovjek opčarao i time što je spojio jednostavnost i ugled, poniznost i uspon, običnu naravnost i izvanredno zračenje. Vjerodostojno susretljiv, pa mu se može pristupiti i na prisan način i s razdaljine. Franjo je bio čovjek koji mi je vrlo rano, više nego itko drugi, nadahnuo želju da od toga izradim cjelovit povijesni predmet, primjeran za prošlost i sadašnjost. Ipak, nisam se bio dao na pisanje toga životopisa: naime, zadržavalo me to što sam bio obuzet razmišljanjem i radovima povjesničara općenitijega značaja i to što su postojali izvrsni Franjini životopisi.

Budući da danas ne smatram da sam u svoje djelo Saint Louis uložio glavninu svoga životopisnog pothvata, djelo vrlo različito po svome junaku i po mojemu golemom pokušaju, odlučio sam objaviti skup tekstova koje sam posvetio svetome Franji.

Jacques Le Goff

Leave a Reply

Your email address will not be published.