Ravnica

ravnica1

ravnica1

RAVNICA
Autor: Jhumpa Lahiri

Subhash i Udayan nerazdvojna su braća, rođena u razmaku od samo petnaest mjeseci, koju često miješaju jednog s drugim u četvrti Calcutte gdje su odrasli. Ali oni su istodobno utjelovljenje čiste suprotnosti i čeka ih posve različita sudbina. U 1960-ima Udayana – karizmatičnog i impulzivnog – privuče naksalitski pokret koji diže ustanak s ciljem brisanja neravnopravnosti i siromaštva, a on će za svoja uvjerenja dati sve i ugroziti sve. Subhash je, pak, poslušan sin, koji ne dijeli bratovu političku strast, pa će otići od kuće da bi se bavio znanstvenim istraživanjima u mirnome, obalnome zakutku Amerike

Ali kad Subhash dozna za nesreću koja se dogodila njegovu bratu u ravnici ispred njihova roditeljskog doma, vratit će se u Indiju ne bi li sabrao krhotine slomljene obitelji i zaliječio rane koje je Udayan ostavio za sobom – među kojima je i ona u srcu bratove supruge.

Ravnica je majstorski napisan, napet i bolno intiman roman, djelo velike ljepote i slojevitih osjećaja, uzbudljiva obiteljska saga, priča duboko ukorijenjena u povijesne događaje koja uvjerljivo i skladno obuhvaća nekoliko naraštaja i dijelova svijeta. Jhumpa Lahiri pokazuje da je u zenitu svoje izuzetne spisateljske snage.