Sisak – Predavanje i prezentacija: Higijena ruku

higijena ruku

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak
10. 12. 2014. 15:00
Dječji odjel

Predavanje će se održati u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije. Higijena ruku vrlo je važna jer se prljavim rukama i neposrednim ili posrednim kontaktom preko predmeta ili materijala s kojima one dolaze u doticaj šire mnoge zaraze.

Cilj je predavanja upoznati djecu o važnosti higijene ruku koje su karika u lancu prijenosa uzročnika zaraznih bolesti. Pranje ruku vrlo je učinkovita strategija brige o vlastitom zdravlju i obrane od mnogih bolesti.

Svake se godine 15. listopada obilježava Svjetski dan čistih ruku diljem svijeta. Cilj je bilježavanja propagiranje pranja ruku sapunom, kako bi se skrenula pažnja da je dobra higijena ruku jedna od najučinkovitijih i najisplativijih mjera prevencije od dijareje i upale pluća. Ustanovljavanjem Svjetskog dana čistih ruku, Svjetska je zdravstvena organizacija proširila svoju prijašnju kampanju “Čiste ruke, sigurnije ruke”, pokrenutu u zdravstvenim ustanovama diljem svijeta kako bi se smanjile bolničke infekcije koje ugrožavaju zdravlje pacijenata.

Gosti predavači:
· Svjetlana Ančić-Birač, dr. med., spec. epidemiolog
· Nemer Khalil, dr. med. spec. mikrobiologije i parazitologije