Ledena čarolija na zagrebačkom Tomislavcu

pola klizalista zrak

Ledeni park na Tomislavovu trgu službeno je svoja vrata otvorio večeras u 18 sati, a na površini od 1.940 četvornih metara građani će moći klizati sve do 18. siječnja

pola klizalista zrak

Dio je to manifestacije Advent u Zagrebu za koji je predviđen iznos od tri milijuna kuna od čega polovica otpada na projekt na Tomislavcu. Uz klizanje u popularnom zagrebačkom parku redovito će održavati koncerti i performansi raznih umjetnika.

Projekt organizira Katapult promocija uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba po uzoru na klizalište koje se u sklopu bečkog Adventa otvara ispred tamošnje Gradske vijećnice. Katapult promocija prošle je godine radila na projektu Adventa na Zrinjevcu i projektu Dvorišta.

Zbog ledene čarolije na Trgu, stranka ORaH prozvala je Grad zbog prekomjernih građevinskih radova u zaštićenoj kulturnoj jezgri Lenucijeve potkove i zapitao se tko će platiti sanaciju i novo uređenje parka.

Ulazak na klizalište plaćat će se 20 kuna, a najam klizaljki bit će 10 kuna.

Sa svjetlećim fenjerima u rukama Ledeni park je otvorila klizačka ekipa Pahuljica, dok je glazbeni program započeo nastupom operne pjevačice Sandre Bagarić. Nakon službenog otvorenja posjetitelji su mogli iskušati svoje klizačke vještine na svježem ledu uz tradicionalne božićne i zagrebačke pjesme koje su izvodile Sandra Bagarić i Đani Stipaničev. Program otvorenjavodila je Vlatka Pokos.

Klizalište projektirano po uzoru na ona u Beču, Parizu i New Yorku prostire se na 1900 m2 Trga kralja Tomislava. Glavno klizalište površine 800 m2 postavljeno je iza Umjetničkog paviljona. Po uzoru na puno veći park Gorky u Moskvi te Wienna Ice world u Beču i Tomislavac ima 400 metara dugačku te 2,5 metara široku dodatnu vanjsku stazu koja omogućuje klizanje cijelim parkom.

Da je u pitanju zaista atraktivan projekt svjedoči i činjenica da je otvorenje pratilo 5 britanskih, 2 francuska i 2 španjolska novinara koji su stigli u Zagreb isključivo kako bi pisali o manifestaciji Advent u Zagrebu. Novinari, između ostalog, rade za španjolski Lonely Planet, britanski The Star, francuski Destination Magazine, a u Zagrebu borave 4 dana. (HRT)