Obitelj prijelaznog naraštaja

Autori: prof. Vesna Gračner i dr. fra Mirko Mataušić

Zagreb – Knjiga “Obitelj prijelaznog naraštaja”, psihologinje Vesne Gračner i dr. fra Mirka Mataušića, predstavljena je 3. prosinca u Europskome domu u Zagrebu. Na početku je sve nazočne uime Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda pozdravio provincijal fra Ilija Vrdoljak. Osvrćući se na pastoralno, ali i znanstveno djelovanje, pokojnog fra Mirka Mataušića istaknuo je njegovu veliku zauzetost i otvorenost za laike u Crkvi koja se očitovala i kroz rad udruge “Tražimo istinu”, kao i kroz njegove knjige.

Govoreći o knjizi “Obitelj prijelaznog naraštaja” dr. fra Darko Tepert podsjetio je da je to četvrta knjiga u nizu, a koja je svojevrsna nadopuna i zaokruženje knjiga “Ranjeno dijete i ja”, “Kriza, super!” i “Brak za hrabre”. U knjizi se govori o uzrocima obiteljskih problema, kako izbjeći ili ispraviti veće ili manje poremećaje u obiteljskim odnosima koji se očituju i u životu djeteta, te se osvrće na izazove koji stoje pred obitelji u okolnostima suvremenog života. Knjiga je nazvana “Obitelj prijelaznog naraštaja”, pojasnio je dr. Tepert, jer današnji roditelji moraju ispravljati vlastiti odgoj i naraštaja prije njih i izbjeći greške u odgoju svoje djece a ova je knjiga šansa koju autori žele pružiti u stvaranju boljega svijeta. Autori u knjizi donose crkveni pogled na obitelj, temeljeći se na pobudnici Familiaris consortio i ističući da brak – kao odnos muškarca i žene bitno služi osobnom razvoju oba partnera i, ako se ispravno shvati, može tome idealno poslužiti. Obitelj je sustav u kojemu sve osobe utječu jedna na drugu, pa autori ukazuju i na probleme disfunkcionalnih obitelji i tumače zdravo roditeljstvo. Dr. Tepert se osvrnuo i na dio knjige koji govori o odnosu iskrivljene slike roditelja i krive slike o Bogu, pa onda i krive slike stvarnosti, a Bog je nježan kao otac i majka, kako govori Stari zavjet, a Krist je naš brat (NZ). U knjizi se navode i elementi Božje pedagogije (Izl 3,7): Bog promatra, sluša, spoznaje (razumije), djeluje (pomaže; oslobađa). Predstavljač se također zadržao i na dijelu knjige koji govori o duhovnosti i važnosti molitve i osobnog primjera roditelja te istaknuo poruku knjige – koja je duboko biblijska – da svatko mora preuzeti odgovornost za svoje odluke i svoje postupke i biti svjestan na temelju čega bira a mjerilo su Božji zakoni ljubavi. Knjiga ima deset poglavlja, a svako poglavlje završava pričom za razmišljanje i kratkim naglascima za pamćenje.

Dr. sc. Suzana Peran govorila je o knjizi s komunikološkog stajališta, rekavši da je knjiga nastala na temelju emisija koje su emitirane na Hrvatskome katoličkom radiju. Središnje teme knjige su odgoj i komunikacija u obitelji, a posebna se pozornost posvećuje obiteljskoj komunikaciji koja je u krizi te odnosu verbalne i neverbalne komunikacije. U knjizi se ukazuje i na tipove roditeljstva i na najčešće pogreške u odgoju djece. Posebno se govori, istaknula je dr. Peran, o načinima komunikacije s djecom ali se i ukazuje na ulogu roditelja u pojedinim razdobljima djetetova života. Knjiga “Obitelj prijelaznog naraštaja” namijenjena je svima; onima koji već imaju obitelji – da unaprijede odnose u svojoj obitelji; onima koji žele zasnovati obitelj, te svima onima koji se bave obiteljima pastoralno ili savjetodavno. Ova knjiga, zaključila je dr. Peran, ne nudi brza rješenja, nego potiče na učenje i promjene kako bi obitelj – kako je vidi crkveni nauk i kakvu žele autori ove knjige – postala mjesto funcionalnih odnosa i zdravoga odgoja.

Obitelj prijelaznog naraštaja 2

Autorica Vesna Gračner govorila je o nastanku knjige i temeljnim počelima udruge “Tražimo istinu”, istaknuvši da se radi o pastoralno-teološkome i psihološkom pristupu sa ciljem da se pomogne pojedincu da promijeni svoj život u skladu s Evanđeljem, preuzme odgovornost za svoje postupke i postane zauzeta osoba u izgradnji Crkve i društva. Pri tome se ne govori ljudima kako bi trebali živjeti, nego kako spoznati da sam dijete Božje koje vlastitim odabirima stvara svoja iskustva i život i ima izbor hoće li u tome biti žrtva ili pobjednik. Shvaćajući da promjena uvijek počinje od jednog čovjeka, pokrenuti su seminari i radionice, a u knjigama se osjeća iskustvo rada s konkretnim ljudima i njihovim životnim poteškoćama. U knjizi “Obitelj prijelaznog naraštaja”, polazimo od toga da obitelj ljudi stavljaju u sam vrh onoga što im je u životu najvrednije, a obitelj je mjesto učenja ljubavi i međusobnih odnosa, istaknula je Gračner. Osvrnula se i na problem djece koju roditelji pretjerano štite i vječite adolescente, kao i na roditelje koji žive u ovisnosti o svojoj djeci. Željeli smo ovom knjigom pomoći u stvaranju zdravih obitelji u kojima su roditelji naučili biti pobjednici i tako odgajaju svoju djecu, a probleme koje im donosi roditeljstvo shvaćaju kao priliku za osobni rast, rekla je autorica.

U glazbenom dijelu su nastupili Čedo i Matija Antolić, a kroz predstavljanje je vodio Domagoj Pejić. (IKA)