Bečki advent i ove godine očarava

Prater Prater Wien GmbH

Prater  Prater Wien GmbH

Osim po svojoj osebujnoj kulturnoj ponudi Beč je u zimskim mjesecima poznat i kao turistički magnet za sve one koji žele doživjeti istinske čari adventa.

To uopće ne čudi, budući da je Beču i ove godine otvoren čak dvadeset i jedan božićni sajam s 993 različita štanda, a najpoznatiji je zasigurno onaj na trgu ispred beče gradske vijećnice (Rathausplatz). Glavna atrakcija ovog sajma veliko je božićno drvce s oko 1.000 lampica, no zanimljive su i ogromne jaslice, te “Isusek” koji šeće sajmom, čita božićne priče i preuzima božićne želje djece.

Carski ugođaj ispred dvorca Schönbrunn

Bečki će dvorac Schönbrunn i ove godine poslužiti kao kulisa za božićni sajam kulture koji između ostalog nudi i vođene ture kroz dvorac, u okviru kojih će posjetitelji moći saznati sve o božićnim običajima carske obitelji Habsburg.

Osim toga čak će 60 izlagača ponuditi božićne specijalitete te ručno rađene rezbarije, svijeće i božićne čestitke, a bina ispred velikog božićnog drvca bit će mjesto održavanja mnogobrojnih božićnih koncerta.

Dvorac Belvedere  MAGMAG Events  Promotion GmbH

Sajmovi u centru grada

Pored sajmova u samom centru grada tj. u bečkom Hofburgu i na trgu Michaeler Platz, zanimljiv je i onaj u staroj gradskoj jezgri Spittelberg, gdje čak 130 umjetničkih obrta predstavlja svoje rukotvorine.

Prave umjetničke radove možete pak naći na božićnom sajmu na Karlsplatzu, gdje 70-ak umjetnika udruge “Divina Art” izlaže i prodaje svoje najnovije uratke.

Jedan od najposjećenijih sajmova je dakako i onaj koji se već tradicionalno nalazi između bečkog Prirodoslovnog muzeja i Muzeja Povijesti umjetnosti tj. na trgu Marije Terezije.

Božićne pjesme iz cijelog svijeta u bečkoj gradskoj vijećnici

Bečka će gradska vijećnica pored mnogobrojnih adventskih štandova i ove godine ugostiti preko osamdeset međunarodnih zborova iz cijelog svijeta koji će bečkoj publici na sva četiri adventska vikenda predstaviti najpopularnije adventske i božićne pjesme svojih zemalja.

Koncerti će se održavati petkom, subotom i nedjeljom od 15.30 do 19 sati, a na sam Badnjak od 15.30 do 16.30.

Za zabavu najmlađih posjetitelja pobrinut će se lutkarsko kazalište koje će vikendom od 13.30 do 14.00 sati nastupati u istoj dvorani.

Osim toga od 26. studenog ove godine posjetitelji božićnog sajma koji se održava ispred gradske vijećnice svakodnevno će od 20.00 do 20.30 sati imati prilike čuti i tradicionalne austrijske adventske trubadure.

Ulaza na sva događanja je besplatan, pa stoga ako se odlučite posjetite bečke adventske sajmove, nemojte nikako propustiti poslušati neke od spomenutih zborova.