11. Velesajam kulture, festival koji čini razliku, uskoro u SC-u

Bijele oči Zlatko Burić

Deset je godina prošlo od prvog Velesajma kulture, manifestacije kojom se započelo novo razdoblje umjetničkih aktivnosti u prostoru Studentskog centra. Obilježili su ga mladenačka energija, istraživanja, timski rad, suradnja, otvorenost, i prije svega – mladi autori i nova publika

Uz 11. Velesajam kulture, koji će se održati od 11. do 13. prosinca u svim prostorima Studentskom centra, slavit ćemo i 10 godina djelovanja programske koncepcije Kulture promjene. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Ovogodišnji festival fokusiran je na filmski i kazališno-plesni program te istraživačke radionice i rezidencije.

Festival otvaramo u četvrtak, 11. prosinca javnom prezentacijom najnovijeg projetka Zlatka Burića Kiće, Bijele oči ili Kabare Tamne zvijezde u kojem sudjeluju Zlatko Burić, Damir Bartol Indoš, Henning Frimann, Hrvoslava Brkušić, Miro Manojlović, Petra Pokrovac, Vedrana Klepica, Dina Puhovski, Marko Jastrevski, Sven Jakir, Dean Krivačić, Mia Biondić.

Na festivalu ćemo ugostiti i jedan od najzanimljvijih modela prezentacija, Reci više koji omogućuje mladim autorima da unutar 15 slika predstave svoj rad, a svakoj slici je trajanje 25 sekundi.

U kazališno-plesnom programu, posjetitelji će moći gledati uspješnicu redatelja Bobe Jelčića Ko rukom odneseno, s Jerkom Marčićem, Ivanom Krizmanić i Markom Makovičićem kao glavnim protagonistima, site-specific rad ProstorNije, studenata plesnog odsjeka ADU, ples na svili Ako zaigram neku novu igru #5, u izvedbi Nikoline Komljenović te najnoviji projektu Damira Bartola Indoša Opružni čovjek.

Velesajamski preview novog filmskog programa Kulture SC – Kratke slike – predstavlja tri programske cjeline: The younger, the better, Postfest i već predstavljeni program Rundu kratkog u suradnji s Kinoklubom Zagreb. Program započinje već 9. prosinca izložbom video radova međunarodnih video umjetnika mlađe generacije u Sonus Artu (Šarengradska 1) te Data Vison u New Yorku, a u selekciji Maje Čule. Program nastavljamo na samom festivalu u MM Centru Rundom kratkog i analizom filmova I onda vidim Tanju (r. J. Lerotić) i Svaki dan je Božić (r. A. Z.Stolica). Velesajamski Postfest tematizira 365 dana filmskog festivala, tj. pojavu festivala koje ne čini samo filmski program od nekoliko dana već koji funkcioniraju kao cjelogodišnja platforma za razvoj audiovizualne djelatnosti i stvaralaštva. U goste nam stiže festival Mediteranskog filma u Splitu i projekt Kino Mediteran.

Za likovni dio programa, zadužen je umjetnik Davor Sanvincenti s izložbom A Ray of Darkness čije će se otvorenje održati u Galeriji SC, 12. prosinca. Također, tu su i Velesajamske priče, odnosno retrospektiva čak deset dosad održanih festivala u kojoj će se posjetitelji kroz fotografije, knjižice, letke i najavne videomaterijale i kronike moći prisjetiti prijašnjih festivala, sudionika i atmosfere koja ih je pratila.

Tijekom Velesajma kulture vrata Francuskog paviljona otvaramo glazbenicima i likovanjcima za umjetničko akustičko istraživanje te projektu Hatch odnosno dvovečernjem zvučno-vizualnom eksperimentu koji istražuje specifičnosti arhitekture i akustike unutar Francuskog paviljona. Pomoću 6 zvučnih kanala i 6 sinkroniziranih projektora, glazbenik Matija Vojvodić Cloudfactory i vizualni umjetnik Ivan Lušičić Liik koristiti će pronađene detalje kako bi privremeno pretvorili statičnu unutrašnjost paviljona u dinamičnu refleksiju odnosa arhtekture i njene akustike.

Bavit ćemo se i Nes(a)vršenim strukturama- riječ je o projektu Kulture promjene Studentskog centra i Kulturnog centra Beograd koji istražuje poziciju kulturnih institucija unutar sustava promjena, a na radionici Scena SC, uz mentorice Maju Kolar i Ivanu Borovnjak, sudionici će generirati i testirati nove potencijalne sadržaje i prostorne namjene lokacije predvorja Kina SC, uzimajući u obzir povijesne, kontekstualne, sociološke i druge parametre.

Na rezidenciji Prostor i taktika 5., preispitavnjem prostora i komunikacije nastale u njemu, bavit će se Marta Banić, Vida Guzmić, Barbara Majnarić, Stjepan Milas, Martin Mrzljak, Bojan Mucko, Luka Smetiško, Lea Vene, dok će u programu Izmjene i razmjene, autori Roko Crnić, Katerina Duda, Dora Đurkesac i Marko Gutić Mižimakov kroz nekoliko intervencija i interakciju s korisnicima predvorja menze, istraživati potencijal predvorja menze.

U sklopu 11. Velesajma kulture, za glazbeni dio zaduženi se zagrebački rock/punk/noise bend Brut, koji će predstaviti novi album Prosidba, bend Marko Mrakovčić čiji se glazbeni materijal stilski proteže od easy listening folka do frenetičnog evil popa te
bend iznenađenja i DJ program do sitnih noćnih sati.

Sve informacije mogu se pronaći na velesajam.sczg.hr ili www.sczg.unizg.hr.