seselj

Beograd neće sudjelovati u raspravi tužiteljstva i Haaškog suda (ICTY) o optuženom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, rekao je u ponedjeljak u povodu zahtjeva tužiteljstva da raspravno vijeće ICTY-a vrati Šešelja s privremene slobode u Srbiji predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-em Rasim Ljajić.

“Ovaj cirkus se nastavlja”, rekao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije (RTS), u prvoj reakciji jednog državnog dužnosnika u Beogradu na zahtjev iz Den Haaga.

Ljajić je, ocijenivši da je riječ o “slučaju bez presedana”, nagovijestio da se sve događa mimo Beograda.

“Tužiteljstvo, koje nije imalo nikakvih primjedaba (kad je Šešelj pušten na privremenu slobodu), sada ih postavlja i traži da se on vrati i pokušava loptu prebaciti u naše dvorište. Mi u toj raspravi Tužiteljstva i Suda nećemo sudjelovati ni na koji način”, rekao je Ljajić za RTS, rekavši da će “Beograd čekati odluku”.

“Kada odluka bude donijeta vidjet ćemo što ćemo, do tada se ne želimo baviti time”, poručio je Ljajić.

RTS podsjeća da Vojislav Šešelj danas novinarima nije bio dostupan za komentar, te da je ranije rekao kako se neće dragovoljno vratiti u Den Haag, što je danas potvrdio i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović.

Srpska radikalna stranka priopćila je na svojoj web stranici da je zahtjev Tužiteljstva “politički nalog, koji u ime režima u Beogradu i Zagrebu provodi tužitelj Serge Brammertz”.

Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz izjavio je u intervjuu za Al Jazeeru 19. studenog kako potpuno razumije frustracije ljudi koje svojim javnim istupima izaziva haaški optuženik Vojislav Šešelj nakon privremenog puštanja na slobodu, ali je naglasio da je njegov slučaj “potpuno u rukama sudskog vijeća”.

“Tu je inicijativu pokrenulo sudsko vijeće na osnovi humanitarnih razloga vezanih za njegovo zdravstveno stanje. Kako moj Ured nema pristupa njegovom zdravstvenom kartonu, nismo u poziciji prosuđivati je li ta odluka opravdana ili ne”, rekao je tada haaški tužitelj. (Dalje, foto Dnavnik.hr))

Odgovori