Predstavljanje javnih usluga Grada Beča u Zagrebu

Posebni gost večeri bit će mag. Martin Pospischill, voditelj bečkog „Odjel magistrata 27 – Europski poslovi”

Martin Pospischill  PID

Martin Pospischill – bečki Odjel magistrata 27 – Europski poslovi

Mag. Martin Pospischill (rođen 1968.) studirao je pravo u Beču i Salzburgu. Od 1996. godine zaposlen je kao službenik Grada Beča, a težištem djelatnosti na „Europskom i javnom pravu”.

Od 1998. do 2001. zamjenik je voditelja „Bečke kuće” u Bruxellesu.

Kao stručnjak za pitanja komunalnih usluga od 2007. vodi bečki „Odjel magistrata 27 – Europski poslovi”, u čijoj se nadležnosti nalazi i područje upravo tih usluga.

U Beču su za njih skovali i poseban naziv „Daseinsvorsorge”. Pojam „Daseinsvorsorge” obuhvaća sve one javne usluge koje su neophodne za svakodnevno funkcioniranje grada i njegovih stanovnika i koje pridonose visokoj kvaliteti življenja u Beču: opskrba vodom, odvodnja otpadnih voda, zbrinjavanje otpada, zdravstvene i socijalne usluge, javni prijevod itd.

Javne usluge u Austriji ne predstavljaju profitabilnu djelatnost i orijentirane su na visoku kvalitetu te dostupnost, sigurnost opskrbe i kontinuitet.

U Beču se Odjel magistrata 27 zalaže za to, da Beč i u budućnosti zadrži zavidno visoku kvalitetu svojih usluga. O kvaliteti življenja u Beču svjedoči naime i činjenica da je američka tvrtka Mercer Consulting Group grad Beč u veljači ove godine po 6. puta proglasila gradom s najvećom kvalitetom življenja u svijetu. Nakon njega slijede Zürich, Auckland, München i Vancouver.

Bečki MA 27 bavi se osim toga i europskim poticajnim programima koje Grad Beč uveliko koristi te je zadužen i za vođenje „Bečke kuće” u Bruxellesu koja je osnovana 1996. godine. Njezini zaposlenici zastupaju interese Beče u jednom od glavnih središta Europske unije te su uvijek na direktnom izvoru informacija.

10. prosinca s početkom u 19 sati u galeriji HDLU