Nastup Vlade Franjevića u Šangaju

Vlado Albert 2009
2009. s otvaranja izložbe 4. UNITED DESIGNS u Los Angelesu. Vlado stoji u sredini a na desnoj strani je prof.dr. Albert Inzoung Choi

Od 2006. godine kad je Vlado Franjević, stipendijat bivšeg Savjetodavnog tijela za kulturu Vlade Kneževine Lihtenštajn, član društva profesionalnih umjetnika Lihtenštajna (BBKL) i dugogodišnji djelatnik Zemaljskog muzeja Kneževine Lihtenštajn po prvi put sudjelovao na jednoj od UNITED DESIGNS izložbi u Ammanu, glavni grad Jordana – redovno je bio pozivan sudjelovati na kasnijim nastavcima iste izložbe a koja je s vremenom poprimila globalni karakter i nemali značaj u svijetu grafičkog dizajna. Franjevićevi su plakati tako bili do sad izlagani u J.Koreji (2006.), SAD-u (Los Angeles 2009. a gdje je Vlado osobno nazočio otvaranju izložbe), u Limassolu na Cipru 2011. gdje je govorio na konferenciji za semiotiku u grafičkom dizajnu, te u SAD-u (St.Louis, Missouri) i Kini (Šangaj) 2013.

Sedmi nastavak izložbe UNITED DESIGNS bit će održan u Wuxing galeriji šangajskog SHNU Unverziteta od 12. do 23. prosinca 2014. Franjević izlaže opet plakat. No to nije sve. Ovaj put je osobno i posebno počašćen od strane inicijatora i glavnog organizatora ovog značajnog projekta, prof.dr. Albert Inyoung Choia da nastupi kao jedan od glavnih referenata na otvaranju 3. Simpozija globalne vizualizacije kulture a koji se odvija u okviru United Designs-a. Franjeviću se posebno sviđa sloboda koja mu je data ovom zgodom – u sklopu manifestacije, na samom otvaranju Simpozija prezentirat će svoj interdisciplinarni projekt u progresu nazvan SPIRALNI KANALI (www.spiral-channels.net) a kojeg Franjević sa svojim suradnicima (u zadnje vrijeme prije svega sa suprugom Rajkom Poljak) razvija od 2004. kad je prvi Kanal bio realiziran u Estoniji. Dobro je podsjetiti da je peti Kanal bio realiziran 2011. u Vukovaru te da je do sada realizirano njih osam, u isto toliko evropskih zemalja!

ENOUGHOFWHITEINGREEN  mali
Franjevićev plakat DOSTA BIJELOG U ZELENOM bit če izložen u Šangaju

Glavni sponzor Franjevićevog nastupa u Kini je za sada (danas je 28.11.2014.) welcome.li a medijski mu je glavni sponzor u Lihtenštajnu dnevni list «Liechtensteiner Volksblatt» koji će objaviti tri nastavka izvješća iz Šangaja. Naravno, Vlado se veseli da je i nekim hrvatskim medijima već bilo interesantno popratiti i ovaj mu međunarodni nastup. Na prvom mjestu to je bio radio Glas Hrvatske sa cijenjenim Ivanom Perkovac, Silvijom Bionda i Tomislavom Šikićem.

Welcome-Logo
Zaštitni znak Franjevićevog glavnog sponzora

Na kraju pozivamo pročitati intervjue nešto starijeg datuma a koji su i danas aktualni te koje je Vlado Franjević vodio sa dvojicom od najglavnjih u gore spominjanim međunarodnim umreženjima i organizacijama dizajnera. Intervjui su na engleskom.

Iza treće poveznice nalazi se vijest o Franjevićevom nastupu na Cipru 2011. Ista je bila objavljena na njemačkom.

HOW TO BUILD CULTURE BRIDGES WITH GRAPHIC DESIGNS?

(Interview with Prof. Dr. Albert Inyoung Choi)

http://presseportal.li/1522/how-to-build-culture-bridges-with-graphic-designs-interview-with-prof-dr-albert-inyoung-choi/

HOW TO BUILD CULTURE BRIDGES WITH GRAPHIC DESIGNS?

(Interview mit Prof. Dr. Evripides Zantides)

http://presseportal.li/1111/how-to-build-culture-bridges-with-graphic-designs/

EINE KUNST- UND KULTURGESCHICHTE GEHT WEITER…

http://presseportal.li/2530/eine-kunst-und-kulturgeschichte-geht-weiter/