Uskoro počinje MUVI 05: muzeji-video-film

muvi 1

muvi 1

datum početka/završetka: 04.12.2014. / 05.12.2014.
vrijeme održavanja: 4.12.2014, MDC: 10.00-15.30; 5.12.2014., MSU: 9.30-17.30
organizator: Muzejski dokumentacijski centar

Peto izdanje filmske manifestacije MUVI: muzeji-video-film održat će svoj drugi dan, u petak 5. prosinca 2014. s početkom u 9.30 sati u Dvorani Gorgona, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Ova bijenalna manifestacija međunarodnog karaktera koncipirana je kao mjesto susreta filma i muzeja, a cilj joj je popularizacija video/filmskih, a od ove godine i multimedijskih i web projekata uglavnom muzejskih, ali i baštinskih ustanova iz Hrvatske i svijeta. Organizator manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba, a sve projekcije su besplatne. Uz domaći i strani program filmova nastalih u produkciji muzeja, na festivalu posjetitelje očekuju i predavanja, radionice, prezentacije srodnih manifestacija i izložba.

Rekordnih pedesetak dokumentarnih filmova i 23 prezentacije koje ćemo imati prilike pogledati i poslušati ove godine pokriva iznimno širok spektar muzejskih sadržaja i osebujnih protagonista.
Program sadržava četiri tematska bloka: 1. Filmski program, 2. MUVI 05 i srodne manifestacije, 3. MUVI 05 predstavlja europske projekte i 4. MUVI lab.
Filmski je program podijeljen u osam sekcija: muzeji i umjetnici, stalni postavi, izložbe, manifestacije/akcije/radionice/projekti, etnografska istraživanja, edukativna djelatnost, zaštita i filmovi nastali u produkciji inozemnih muzeja. Ove godine to su filmovi iz muzeja Škotske, Kine, Portugala i Slovenije.
Dvadeset i pet filmova bit će prikazano u petak, 5. prosinca dok će se svi filmovi (37) moći tijekom tri dana pogledati u prostoru ‘Ekstenzija’ Muzeja suvremene umjetnosti svaki dan u radno vrijeme muzeja.

Prikazivački program otvaramo serijom od šest inozemnih filmova od kojih je tri producirao Odjel za digitalne i nove medije Glasgowskih muzeja. Izdvojit ćemo film Moj Delhi, moj Glasgow autora Davida Scotta, zaraznu priču u kojoj glavni protagonisti, rođeni u Delhiju, otkrivaju što je sve indijska kultura donijela u Glasgow. Portugalski muzej Museu da Comunidade Concelhia da Batalha, dobitnik Nagrade Kenneth Hudson koju dodjeljuje Europski muzejski forum, predstavit će se kratkim filmom Otkrivanje osjeta Carlosa M. Barrosa. Film govori o muzejskoj akciji provedenom povodom Svjetskog dana Brailleova pisma, u kojoj su posjetitelje povezanih očiju kroz postav muzeja vodili slijepi ljudi s ciljem pobuđivanja svih osjeta – dodira, mirisa, zvuka i okusa.
Posebnu pozornost privlači i dokumentarac Gospodin I.M. Pei i Suzhou muzej, nastao u produkciji Suzhou muzeja iz Kine, koji se bavi kompleksnošću djela jednog od najutjecajnijih arhitekata 20. stoljeća, američkim arhitektom kineskog porijekla Ieoh Ming Peijom.

Posljednji u nizu je slovenski film autora Mihe Vipotnika naslovljen Čas alikvotnih delcev nastao povodom obilježavanja 90-te obljetnice Slovenskoga etnografskog muzeja.

Prikazivački program filmova nastalih u produkciji hrvatskih muzeja otvaramo tematskim blokom naslovljenim ‘Umjetnici i muzeji’. Serija je to filmova čiji su autori umjetnici – Bojan Gagić, Ivan Marušić Klif – ili su pak filmovi nastali kao dokumentacija priprema izložaba umjetnika – Boris Demur, Vasko Lipovac – koji više nisu među nama.

Richterov pogled redatelja Bojana Gagića, iz produkcije Muzeja suvremene umjetnosti prikazuje – kao što je kustosica Leila Topić navela u kratkom opisu – pogled u park skulptura ispred Richterove kuće na Vrhovcu pokušavajući rekonstruirati pogled Vjenceslava Richtera u vlastiti vrt, njegovu moguću ophodnju oko skulptura i izvore nadahnuća.
Od domaćih filmova u programu još izdvajamo Šetnju muzejom redatelja Borisa Šepera, koji gledatelja vodi kroz stalni postav, jedinstvene kulturne instituciju u svijetu, Muzeja antičkog stakla u Zadru, zatim kratki film Muzeja automobila Ferdinanda Budickog koji nas vodi kroz izložbu Život kako ga piše ‘Spaček’ – 65 godina ljubavi koja je prikazala fenomen jednog od najutjecajnijih automobila u povijesti autoindustrije.

Spajalice nastale u produkciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, prikazuju seriju umjetničkih intervencija u javnom prostoru grada Rijeke u korist podupiranja ideje grada kao mjesta stvaranja društvenih alternativa, a filmovi iz produkcije Muzeja Ivana Meštrovića Meštart: Petar Barišić i Loren Živković Kuljiš – Tranzicije i Meštrović: Nova dimenzija II – the making of, upoznaju nas s projektima koji govore o poveznici između Ivana Meštrovića, njegovih djela i ideja s jedne strane, te suvremenih umjetnika i njihovih aktualnih kreativnih stremljenja s druge strane.
Iznimno zanimljivi filmovi dolaze nam iz etnografskih muzeja, koji su prijavili sedam filmova i dokumentirali svoja etnografska istraživanja najvećim dijelom nematerijalne baština na oko 160 minuta filma.
Centar za nematerijalnu kulturu Istre – Centro per la cultura immateriale dell’Istria producent je dvaju filmova: filma Questa son mi, mi son boumbara koji donosi videoportret Egle Cetine jedne od najaktivnijih izvođačica vodnjanskih bassa, vokalnog oblika dvoglasja tijesnih istarskih intervala, tipičnoga za pripadnike talijanskoga govornog područja u Vodnjanu i videozapisa O teranu, vinu…i druge štorije iz konobe u 6 slika s pričama šest vinara koji se bave proizvodnjom stare istarske sorte vina teran.
Magija kose, filmski je prikaz pravilnoga tradicijskog češljanja i pokrivanja ženske kose u virovitičkom kraju, a rezultat je etnološkog rada Gradskog muzeja Virovitica. Uz snimke češljanja i pokrivanja kose kapicom poculicom, film donosi isječke etnoloških razgovora sa sugovornicima iz Špišić Bukovice koji iznose svoja viđenja nekadašnjih običaja i opisuju načine njihova održavanja i čuvanja.

Igračka ima srce je film nastao kao dio projekta Svijet igračaka, a u sklopu izložbe Igračka ima srce održane u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Autorica izložbe Iris Biškupić Bašić dogovorila je s pojedinim posjetiteljima i posuđivačima igračaka, sudjelovanje na filmu u kojemu u formi razgovora i intervjua sudjeluje sedam osoba svojim pričama o igrama i igračkama iz različitih razdoblja.

Novost ovogodišnjeg programa je tematski blok MUVI 05 i srodne manifestacije na kojemu će hrvatskoj javnosti ugledni stručnjaci iz muzejskog svijeta kroz predavanja i filmove predstaviti najpoznatije festivale i natjecanja baštinskog karaktera i prenijeti publici dio svoga bogatog iskustva i znanja.
Najcjenjeniji međunarodni festival za audiovizualnu i multimedijsku prezentaciju muzeja i baštine – FIAMP, predstavit će Janos Tari i Marie-Françoise Delval, predsjednik i potpredsjednica, Međunarodnog komiteta za audiovizualne medije i nove tehnologije (AVICOM) pri Međunarodnom savjetu za muzeje (ICOM).
O natjecanju Heritage in Motion, zajedničkom projektu Europa Nostre i Europske muzejske akademije (European Museum Academy, koji je pokrenut ove godine i koji će nastojati svake godine okupiti najbolje multimedijske proizvode i postignuća vezana uz očuvanje i promicanje europske baštine, predstavit će njegov direktor Onno Ephraim i voditeljica projekta Alexandra Roessingh.
Dva nacionalna festivala predstavit će njihove umjetničke direktorice: Tamara Nikolić Đerić iz Etnografskog muzeja Istre govorit će o ETNOFILm festivalu, projektu koji ima za cilj afirmaciju senzorne etnografije i novih medija u kontekstu istraživanja nematerijalne kulture i propitivanje globalnih i lokalnih kulturnih fenomena, a iskustva s Međunarodnog festivala arheološkog filma Split, usmjerenog na valorizaciju kulturne baštine i arheoloških istraživanja, prenijet će nam Lada Laura iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

U bloku naslovljenom MUVI 05 vam predstavlja europske projekte predstavit ćemo dva projekta: projekt eCULTVALUE i eCULTOBSERVATORY te internetsku stranicu WWW.MUSEUMS.EU.
O projektu eCULTVALUE za tehnološku potporu koji je financiran iz programa FP7 Europske unije govorit će Goranka Horjan, muzejska savjetnica iz Muzeja Hrvatskog zagorja i predsjednica Europskog muzejskog foruma. Cilj projekta je poticanje primjene novih tehnologija u muzejskoj djelatnosti, približavanje ICT-a muzejskoj praksi, uvođenje novih tehnologija kao i poticanje dijaloga između IT tvrtki i muzeja kao krajnjih korisnika. Realiziran je kroz organizaciju serije radionica kao i tri manifestacije Dijalog dana od kojih smo čak dvije imali priliku pratiti u Hrvatskoj, u Dubrovniku zahvaljujući partnerstvu s manifestacijom Best in Heritage. Bit će riječi i o eCULTOBSERVATORY, portalu koju baštinskim ustanovama nudi stvaranje vlastitog online profila, kao i jeftina i djelotvorna ICT rješenja.
MUSEUMS.EU je internetska stranica koju je razvila slovenska tvrtka Semantika, d.o.o. koja potiče europsku muzejsku mrežu muzeja da putem te stranice promovira svoje muzejsko i kulturno naslijeđe, tako da se na njoj već sada mogu pronaći podaci o približno 10 000 europskih muzeja i galerija. Saša Zagoranski će predstaviti ovu sjajno prihvaćenu mrežnu i mobilnu platformu Museums, rađenu po načelu kliknite jedanput, objavite posvuda, s ciljem omogućivanja lake dostupnosti kulturnog nasljeđa širokoj javnosti.

Sastavni dio manifestacije je i MUVI lab: pitanja-iskustva-prepreke u kojemu će autori deset inovativnih multimedijskih projekata – 3D animacija, holograma, 3D mappinga, mobilnih aplikacija, virtualnih izložbi, webstranica i blogova, interaktivnih instalacija – govoriti o tehničkim značajkama, mogućnostima i funkcionalnostima, ali i o problemima s kojima su se susretali prilikom kreiranja tih multimedijskih i web sadržaja.
Imat ćemo prilike saznati kako je nastala interaktivna instalacija Čarobno zrcalo Centra za posjetitelje Ivanina kuća bajke kojoj je Hrvatsko dizajnersko društvo na bijenalnoj Izložbi hrvatskog dizajna 1314 dodijelilo nagradu u kategoriji ‘Dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija’, zatim će nam viša stručna suradnica Jasenka Ferber Bogdan iz Arhiva za likovne umjetnosti HAZU, Zagreb predstaviti virtualnu izložbu Pablo Picasso – proslava 80. rođendana, Vallauris 1961. koja je našla svoje mjesto među samo 34 izložbe objavljene na portalu Europeane, online zbirke digitaliziranih predmeta iz europskih muzeja, knjižnica, arhiva i multimedijalnih zbirki. Bit će tu još prilike za upoznavanje s jedinstvenim blogom Muzej u loncu Gradskog muzeja Požega, 3D animacijom Arheološkog muzeja u Zadru Luka antičkog Nina u Zatonu i hologramom Stjepana Gradića izrađenog za istoimenu izložbu Dubrovačkih muzeja.

Filmskom programu u petak prethodi edukativna networking platforma namijenjena stručnim djelatnicima koja će se održavati u Muzejskom dokumentacijskom centru, 4. prosinca od 10 do 15.30 sati. Cilj će nam biti da pokušamo steći uvid u postojeće stanje i projekte vezane uz AV dokumentaciju i prezentaciju, upoznamo se s zbirkama filma, stručnim djelatnicima koji se bave obradom filmske građe ili su kustosi za film, informiramo o oblicima komunikacije i prezentacije video/filmske građe i dokumentacije (izložbe, virtualne izložbe, mrežni katalozi, webstranice) razmijenimo znanja i iskustva u radu te u našoj muzejskoj zajednici iniciramo strukovna okupljanja koja će potaknuti potrebne izmjene u strukturi i unaprijediti sadržajnu obradu građe kao i unos podataka sekundarne dokumentacije.

Raznolikost filmskih sadržaja nastalih u produkciji hrvatskih i svjetskih muzeja, od kojih mnogi naginju pravim umjetničkim ostvarenjima i bogati popratni program, dovoljan su razlog svim zainteresiranim ljubiteljima filma da dođu u petak u Muzej suvremene umjetnosti na peti MUVI: muzeji-video-film.
Organizaciju i realizaciju MUVI 05: muzeji-video-film provodi Muzejski dokumentacijski centar, Ilica 44/II, 10000 Zagreb
PARTNER Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb (MDC)