Premijera u CeKaTeu – Molière: Don Juan u režiji Ivice Kunčevića

juan11

Redatelj Ivica Kunčević priprema novi pothvat zgušnjavanja velikih komada u suigri četvero odabranih glumaca. Poslije Nagrade Hrvatskoga glumišta za režiju “Cyrana” u Centru za kulturu Trešnjevka u nedjelju 23. studenoga s početkom u 20 sati Teatar manje je više uprizoruje Moliereovog “Don Juana”

juan11

Tom predstavom nastavljaju s interpretacijama najvećih dramskih naslova u dramaturškim obradama za minimalan broj glumaca,u inscenaciji i kostimeriji svedenoj na bitno, uvjereni da nas odbacivanje spektakularnog nužno privodi poetskoj esenciji djela. Prema riječima redatelja, Don Juan je u svakodnevnom govoru postao sinonim za zavodnika,” ali on je i čovjek, koji se ne obazire ni na čije opomene i smatra budalaštinama sve u što mi vjerujemo…sotona i heretik. Pa i u zavodništvu je dijaboličan. Kad osvoji – odbacuje. Uzbuđuje ga sam čin osvajanja. Osvojeno ostavlja slomljeno i poniženo. Najveći je to zločinac kojega je zemlja ikad nosila, koji ne vjeruje ni u Boga, ni u vraga…tako ga vidi priprosti Sganarelle. I velikim dijelom ima pravo”.

Kunčević kaži i kako “ostaje, međutim,onaj skriveni,unutarnji život tog očajničkog pobunjenika, neka fundamentalna pitanja kojima, provocirajući sve općeprihvaćene društvene vrijednosti, pokušava polemizirati sa samim Bogom. Neće ga u tome zaustaviti ni molbe ostavljene ljubavnice, ni prijetnje oca, ni kameni kip koji je progovorio. On uporno srlja u svoju zlu kob. Je li ga, na kraju, zgromio Bog? Ili, možda, društvo koje svojim životom i nazorima neprestano dovodi pod sumnju? Je li Don Juanova pobuna usmjeren prema metafizičkom ili društvenom bogu? To su osnovna pitanja koja, pokušavajući ispoštovati sve bogatstvo genijalnoga klasičnog djela, zaoštrava naša interpretacija”.

juan7

J. P. Molière
Don Juan

adaptacija i režija Ivica Kunčević
scenografija Ivica Prlender
kostim Danica Dedijer
glazba Neven Frangeš
oblikovanje svjetla Zdenko Trandler
producentica Ana Tomić
asistent kostimografa Emilija Šušković Jakopac
šminka Sandra Glavočić

ULOGE

Don Juan Hrvoje Klobučar
Sganarelle Filip Riđički
Dona Elvira-Mathurine-Prosjakinja- Časna sestra-Otac Anja Matković
Charlotte-Prosjakinja- Časna sestra-Otac Mia Krajcar
glas Oca Žarko Savić

23. 11. / 20.00 / premijera
30. 11. / 20.00 / repriza
2. 12. / 20.00 / repriza