Baletni klasik gotovo hollywoodske produkcije

Faraonova kći 1

Baletna sezona Boljšoj teatra u Cineplexxu nastavlja se spektaklom Faraonova kći

Faraonova kći 1

Zagreb – U nedjelju, 23. studenog, ekskluzivno u Cineplexxu Centar Kaptol biti će prikazan jedan od najvećih klasičnih baleta i bitan dio repertoara Boljšoj teatra, Faraonova kći (snimljeno 25. studenog 2012.).

Smješteno u vrijeme antičkog Egipta, ovo fantastično djelo odiše romantizmom 19. stoljeća i zapletom koji bi se danas vrlo lako povezao s nekim hollywoodskim blockbusterom i primjerice avanturama Indiana Jonesa. Mumije koje iznenada oživljavaju, Engleski turisti koji putuju kroz vrijeme, zabranjena ljubav, podvodni balet, veličanstvena scenografija i glazba, kratak su opis grandiozne produkcije.

Faraonova kći 2

Faraonova kći svoju je premijeru doživjela 1862., a koreografiju je potpisao Francuz Marius Petipa te se i danas smatra jednim od njegovih najvećih djela. Danas bitan dio Boljšoj repertoara, ovaj balet je prošao trnovit put našavši se na udaru kulturne revizije tijekom boljševičke revolucije. Smatran je izgubljenim do 2000. godine kada ga je drugi Francuz, Pierre Lacotte, oživio na osnovu skromne sačuvane dokumentacije. Lacotte, bivši plesač pariške Opere, specijalizirao se na oživljavanju velikih romantičnih baleta postajući zbog toga svojevrsni baletni arheolog i nagrađujući publiku remek-djelima koja bi inače bila izgubljena.

{youtube}GyoRrPNtAGc|500|400|0{/youtube}

Ulaznice za projekciju koja će se održati u nedjelju 23. studenog u 16h su u prodaji na blagajni Cineplexxa Centar Kaptol. Dodatne informacije o projekciji i 2014./2015. sezoni Boljšoj teatra možete potražiti na:
http://www.cineplexx.hr/Content.Node/hr/dogadanja/_items/opera-i-balet/Bolj__oj_Teatar__sezona_2014_2015.hr.php

Faraonova kći 3

Kratki sadržaj baleta Faraonova kći:

Mladi Gospodin Wilson putuje u Egipat u pratnji svoga sluge. Kako se snažna oluja približava, pronalaze utočište unutar piramide gdje počiva Aspicia, faraonova kćer. Nakon što se prepuste uživanju u opijumu, mumija oživi te ih vodi u svoje vrijeme. Gospodin Wilson postaje Egipćanin Ta-Hor i brzo spašava Aspiciu tijekom lova na lava. Glavne uloge su u izvedbi prvaka baleta Svetlane Zakharove, Nine Kaptsove i Ruslana Skvortsova.

Faraonova kći 4