Skip to content

130 godina kutinske knjižnice i čitaonice

Objavljena knjiga Jadranke Del Ponte „Knjižničarstvo u prvom licu jednine”

obljetnica knjiznice 1

Kutina je završetak Mjeseca hrvatske knjige i sadržaje u Dan svoga grada vezano uz knjigu obilježila na osobito dostojan način.

foto-galerija

U petak 14. studenoga navršilo ste 130 godina kako su usvojena Pravila Hrvatske narodne čitaonice u tom tada razvijenijem trgovištu, uglavnom s potrebom promicanja čitanja novina. Potpisao ih je tadašnji župnik Dragutin Pavčec. Pola stoljeća kasnije 1934. godine opet kutinski župnik, ovoga puta Antun Pavlović potpisuje dokumente u kojima se prvi puta spominje i djelatnost knjižničara.

knjiznicarstvo naslovna

Tragom izvorne povijesne građe, ali i vlastitim osebujnim stilom povijest kutinskog knjižničarstva javnosti je u prigodi značajnog jubileja knjigom „Knjižničarstvo u prvom licu jednine” ponudila je Jadranka Del Ponte. djelatnica Knjižnice (od 1980.), a donedavno i njezina ravnateljica. Bogato ilustriranu knjigu sa 755 foto i drugih dokumenata na 192 stranice objavila je kutinska nakladnička kuća Spiritus movens. U popisu članova između dva svjetska rata i imena su službujućih kutinskih učitelja, ali i hrvatskih pisaca Mate Lovraka Josipa Cvrtile, Marice Stanković… Tu je iz 1937. godine u popisu svjetski poznatog knjižničara Josipa Badalića podatak o 8.848 knjiga, više od mnogih većih mjesta. Stranice knjige donose osobitu kontinuiranu djelatnost kutinskog knjižničarstva poslije Drugog svjetskog rata. Obnovljena je unutar Radničko kulturno umjetničkog društva „Ivo Perković” uz osobiti poticaj promicatelja kutinske kulture Ante Miletića s prvom knjižničarkom Margitom Kabelka, nazočnom i ovoj svečanosti. Najvećim dijelom knjižnica je bila u sastavu Narodnog, pa zatim Pučkog otvorenog učilišta, djelujući na prostoru današnjih gradova Kutine i Popovače te općine Velika Ludina. Od 2006. godine samostalna je ustanova. Danas za više od 4.000 učlanjenih u njoj blizu 56.000 svezaka beletristike i stručno – znanstvene literature na hrvatskom i svjetskim jezicima.

obljetnica knjiznice 2

Jadranka Del Ponte samostalno grafičko-likovno oblikujući sadržaj i literarnom bliskošću autobiografskih zapisa traga za minulim vremenom i opisuje izravne susrete s pojedinim gostima (Vesna Parun, Simo Mraović) Posebno je u doticaju sa stranicama koje nudi bogata zavičajna zbirka Članica je Društva hrvatskih književnika za djecu i mlade. Vlastitim tekstovima i režijom neobično je vezana uz aktivno Lutkarsko kazalište „Kutko”, a koje se razvilo unutar ustanove i prema pisanoj riječi i tim činom upućuje najmlađi kutinski naraštaj.

obljetnica knjiznice 6

Predstavljanje knjige, a čije je dijelove publici interpretirao glumac Dubrako Sidor i obogatio gitaristički nastup Saše Begovića i Igora Mutića bio je umjetnički doživljaj. Uz ravnateljicu Knjižnice Suzanu Pomper autorici čestitke je uputio i Damir Petravić, zamjenik gradonačelnika Kutine. Posebno je u jubilarnoj prigodi kutinskog knjižničarstva podsjetio kako je ovih dana potpisan Ugovor za izgradnju objekta na novom kutinskom gradskog trgu. On će još više obogati sadržaj i vrijednom prošlošću vezana ove znamenite ustanove, naglasio je Petravić.