Skip to content

Predstavljena knjiga o vukovarskoj bolnici

Knjigu predstavili urednici prof. Anđa Raič i prof. dr. Veljko Đorđević te recenzent prof. dr. Slobodan Lang, uz moderiranje ratne reporterke Glasa Slavonije Nevenke Špoljarić

vukovar knjiga

Vukovar – U povodu “Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.” u Pastoralnom centru “Sveti Bono” u Vukovaru 14. studenoga je, nakon večernje mise u crkvi, predstavljena knjiga „Vukovarska bolnica 1991. – početnica čovječnosti”. Nakon uvodne dobrodošlice gvardijana franjevačkog samostana u Vukovaru fra Ivice Jagodića upravo objavljenu knjigu u izdanju Medicinske naklade Zagreb predstavili su urednici prof. Anđa Raič, i prof. dr. Veljko Đorđević te recenzent prof. dr. Slobodan Lang. Uz moderiranje ratne reporterke Glasa Slavonije Nevenke Špoljarić o knjizi su u kontekstu značenja “vukovarske početnice čovječnosti” u suvremenoj medicinskoj praksi govorili autori tekstova doc. dr. Marijana Braš i dr. Zoran Aleksijević, liječnik ratne i današnje Opće županijske bolnice Vukovar, istaknuvši kako je 1991. bilo i danas je važno boriti se za svakog čovjeka. Nazvavši Medicinski centar Vukovar “humanitarnim čudom rata koje je bilo ratno svjetlo svima”, vukovarski branitelj prof. Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, zahvalio je liječnicima i medicinskim sestrama za požrtvovnost u spašavanju ljudi.

Rečeno je kako je sadržaj prvoga dijela knjige “Medicinska svjedočenja o vukovarskoj tragediji 1991.” tiskan na engleskom jeziku 10. prosinca 1991. godine u izdanju Hrvatskog medicinskog časopisa (predgovor prof. dr. Matko Marušić) te u svibnju 1992. u hrvatskom izdanju (urednici Anđa Raič i Ivica Vučak). Drugi dio sadržaja “20 godina poslije – što smo naučili” nastao je na poticaj Veljka Đorđevića koji je došavši iz Zagreba u rodni Osijek, nakon posjeta Vukovaru (početkom listopada 2014.) spontano napisao prvi tekst “Vukovarska bolnica 1991. – učionica čovječnosti”, rekavši kako je knjiga začeta s nakanom “vratiti čovječnost živom istinom koja će nas učiniti boljim ljudima” i u promišljanju kako “zdravstveni profesionalci moraju brinuti o ljudima, a ne ispred sebe gledati simptom ili dijagnozu”, te je ubrzo uslijedila suradnja s autorima u knjizi: novinarima Vladom Čuturom i Jadrankom Pavić, dr. Lovorkom Brajković, dr. Braš i Filipom Đerke, studentom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. “Ova je knjiga priznanje svim braniteljima Vukovara, djelatnicima vukovarske bolnice, koja zaslužuje nositi naziv učionica i početnica čovječnosti. Ona je znak naše ljubavi prema Vukovaru i njegovim hrabrim ljudima, poseban spomen na ratnog kirurga dr. Jurja Njavru, podsjećanje na legendarnu ravnateljicu dr. Vesnu Bosanac, a posvećujemo je svim braniteljima iz Domovinskog rata, poginulima, stradalima i preživjelima… Podučava nas koliko je važan ljudski odnos, pokazuje nam da je čovjek čovjeku najveći lijek”, rekla je Raič. (IKA)

See also  ZVERINŠKE PRIČE dr. Branka Škifića predstavljene u atriju Gradske knjižnice u Zadru