Otvorene prijave filmova na VAFI

Na 6. VAFI dolaze klokani i koale

wafi 1

VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih otvorio je prijave filmova za šesto izdanje koje će se održati od 21. do 26. travnja 2015. godine u Varaždinu.

Na VAFI se od prošle godine mogu prijaviti animirani filmovi u dvije sekcije – JUNIOR i SENIOR. I dok je ona JUNIOR rezervirana za stvaralaštvo djece i mladih do 18 godina, na SENIOR se mogu prijaviti filmovi za djecu i mlade. Krug u kojem veliki stvaraju za male i u kojem mali postaju veliki na ovaj način se zatvorio, a potpomognut činjenicom što će male ocjenjivati veliki, stručni internacionalni žiri, dok velike – mali članovi VANIME.

Kategorije
Svaka sekcija ima tri dobne kategorije – MINI (do 10 godina), MIDI (od 11 do 14 godina) i MAXI (od 15 do 18 godina), a unutar sekcija – kategorije razlikujemo, s jedne strane prema godinama autora (JUNIOR), a s druge strane prema godinama gledatelja (SENIOR). VAFI nastavlja dodjeljivati i nagradi Plavi VAFI koju izvan kategorija, a unutar sekcije JUNIOR dodjeljuju predstavnici UNICEF-a Hrvatske i Ureda pravobraniteljice za djecu.

Partner Australija
Kao i svake godine, VAFI će i na 6. izdanju imati partnera. Naime, cilj VAFI-ja je uz promociju stvaralaštva djece i mladih i stvaralaštva za djecu i mlade u animiranom filmu, također i promovirati animaciju u svoj svojoj veličini. Nakon Borivoja Dovnikovića, Los Angeles Internatinal Children’s Film Festivala, Japana, MTV-a Hrvatske i Francuske, na red je došla Australija. Mnogima daleka i nepoznata zemlja, no zemlja koja krije nekoliko dobitnika Oscara upravo za animirani filma, ali i zemlja u kojoj je nastao megahit dugometražni film – Lego. Vizual 6. VAFI-ja također je prilagođen partneru, a predstavlja aboridžinsku umjetnost. VAFI je prepoznalo i Veleposlanstvo Australije u Hrvatskoj te je VAFI odabran za jedan od tri projekta u 2015. godini koje će veleposlanstvo podržati.

Prijave za VAFI otvorene su do 20. siječnja 2015. godine, pravilnik, prijavnica i informacije o VAFI-ju mogu se naći na www.vafi.hr, a kojima sve ovo nije dovoljno – možemo spomenuti da VAFI opet planira niz zanimljivih radionica i predavanja te da je program VAFI-ja besplatan. Podsjetimo, na 5. VAFI stiglo je 237 filmova iz 32 zemlje za JUNIOR i 171 film iz 42 zemlje za sekciju SENIOR.

wafi 2