Skip to content

Mjesec hrvatske knjige u Pagu

Književna večer

Gradska knjižnica Pag organizirala je 8. studenoga 2014. književnu večer pod nazivom “Hrvatsko marijansko pjesništvo” u prostoru na glavnom gradskom trgu u kojem je postavljena Stalna izložba Bartula Kašića, s početkom u 17.00 sati.

Piše: Fabijan Lovrić

O izložbenoj postavci govorio je uvodničar i voditelj Stalne izložbe Bartula Kašića, Branko Mate Donadić, načinivši u svom obraćanju zanimljiv presjek životopisa Bartola Kašića i sačuvanih artefakata koji su sačuvani za javnost, a odnose se na velikoga Pažanina i oca Prve hrvatske gramatike.

Podsjetimo; Bartul Kašić rođen je 15. kolovoza 1575. godine, u Pagu, školovao se u Ilirskom kolegiju u Loretu od 1590. do 1593. godine, a u Loretu je ponovo od 1614. do 1618. godine kao ispovjednik u poznatom marijanskom svetištu. Nakon Uskrsa 1633. godine Bartul Kašić iz Dubrovnika dolazi u Rim i preuzima dužnost Hrvatskog ispovjednika u bazilici sv. Petra. Dovršava prijevod cijele Biblije, koji je započeo 1631. godine u Dubrovniku, a godine 1640. tiska Ritual rimski – što će ukupno imati veliki značaj za razvoj hrvatskoga književnog jezika. Tiskana u Rimu, 1604. godine, Prva gramatika hrvatskoga jezika, Bartula Kašića… , a o svemu je svoj esej pročitao Ravnatelj Gradske knjižnice Pag, Vlatko Maić prof.

U sklopu književne večeri nastupili su književnici: Silvija Vrljičak Budan i Fabijan Lovrić, koji su govorili svoje pjesme na naznačenu temu.

U ispunjenom prostoru na glavnom gradskom trgu, između mnogih posjetitelja, primijećena je i nazočnost Gradonačelnika Paga, gospodina Ante Fabijanića, koji je i osobno pozdravio nazočne.