Skip to content

Šešelj: Rasturio sam Haaški sud!

seselj 1

“Braćo Srbi i sestre Srpkinje! Izbacili su me iz scheveningenske tamnice. Nisam to tražio, samo su htjeli da me se riješe. Obećao sam vam da ću rasturiti Haaški tribunal! Doduše borba je trajala nešto dulje nego što sam očekivao, ali pobjedi se u zube ne gleda”, trijumfalno je rekao u Beogradu pred nekoliko stotina oduševljenih Srba četnički vojvoda Vojislav Šešelj, prilikom današnjeg povratka iz Haaga.

Vojislav Šešelj, četnički vojvoda i optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, vratio se nakon 11,5 godina u Srbiju, iz haaškog pritvora u Scheveningenu, bez presude. U zračnoj luci Nikola Tesla u Beogradu dočelo ga je nekoliko stotina pristalica iz Srpske radikalne stranke, čiji je predsjednik, i uz četničke pjesme uputili su se u Zemun, u sjedište stranke, gdje su se na njega u suzama obrušile žene. Mediji su povratak pratili iz minute u minutu prateći put zrakoplova iz Amsterdama.

– Nisam bolestan koliko se govori. Na prvom mjestu mi je politika, a onda liječenje – kazao je Šešelj u zrakoplovu reporteru Blica. Mnogi u Srbiji nagađaju da bi Šešelj mogao ugroziti poziciju premijera Aleksandra Vučića, njegova bivšeg učenika koji ga se odrekao.

– U Beogradu nije pristojno pitati vlast o prošlosti, pa ni Šešeljev povratak neće izazvati takva pitanja. Osim toga, pitanje je koliko će on uopće imati pristupa medijima koji su pod kontrolom vlasti – kaže Sonja Biserko iz Helsinškog odbora. Primjećuje kako se povratak lidera radikala, koji je zapravo simbol etničkog čišćenja jer je protjerivao Hrvate iz Vojvodine, pa iz Slavonije, prikazuje na reduciran način, ne govori se o zločinima za koje ga terete.

Iznimka je Blic, koji na webu na prvoj stranici podsjeća za što sve haaški tužitelji terete Šešelja. Dvije se teze plasiraju u Srbiji. Prema prvoj, koju je jučer iznio Vučićev ministar Aleksandar Vulin, Šešelj je pušten kako bi se uzdrmala Vučićeva vlast. Vulin je za televiziju Pink rekao kako ga zabrinjava “politička poruka Haaškog tribunala koji se ponaša kao politički sud”.

– Ovo je odgovor Vučiću: “Hoćeš Putina u Beogradu, hoćeš paradu, moraš napustiti politiku i Rusije i EU” – rekao je Vulin.

– Druga teza koja se plasira u Srbiji jest da je Šešelj žrtva Haaškog tribunala – kaže Biserko.

Šešelj svoje tragove nije ostavio samo na drugim narodima, na progonu i teroru drugih, nego je izjavio i da se radovao kad je čuo da je Zoran Đinđić ubijen.

– Šešelj je najavio krvavo proljeće u Srbiji i nakon toga se prijavio Haaškom sudu – podsjeća Biserko. Šešelj je u Haag otišao 23. veljače 2003. godine, a srbijanski premijer ubijen je 12. ožujka te godine. Umirujuće poruke iz vlade za beogradske medije iznosi ministar energetike Aleksandar Antić koji ističe kako “ideje o tome da je Split srpski grad, na sreću, ne pripadaju političkoj realnosti”. (Foto: Reuters/Pixsell, Vecernji.hr)