Razmjena “paljbe” između Rame i Vučića, prosvjedi u Mitrovici

vucic-rama

vucic-rama

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je provokacijom spominjanje “neovisnog Kosova” na zajedničkoj konferenciji s albanskim premijerom Edijem Ramom i istaknuo kako neće nikom dopustiti da “ponižava Srbiju u Beogradu”, zamjerivši svom gostu što je u obraćanju novinarima za Kosovo rekao da je to “gotova stvar” i da je “ono neovisno”.

Albanski premijer Edi Rama, koji je danas stigao u odgađani posjet Srbiji, izjavio je na zajedničkoj konferenciji s Vučićem da je Kosovo neovisna država i da je to realnost koju treba prihvatiti. Možemo govoriti o različitim pristupima, ali ne mislim da bi nas bilo što trebalo spriječiti da kažemo istinu, rekao je Rama na konferenciji poslije razgovora u četiri oka sa srbijanskim premijerom.

Žao mi je što je Rama iskoristio ovu priliku da govori o temi o kojoj se nismo dogovorili, ali moja je obveza ne dopustiti da Srbiju itko ponižava, rekao je Vučić reagirajući na izjavu albanskog premijera koju je nazvao provokacijom. Dodao je da ne zna kakve veze ima albanski premijer s Kosovom te istaknuo da je on želio razgovarati o budućnosti, a ne prošlosti.

Uzvraćajući na riječi srbijanskog kolege, albanski premijer ponovio je da je neovisno Kosovo realnost koju treba prihvatiti i da su mnoge zemlje to već učinile.

Konferenciju za novinare izravno je prenosila RTV Srbije, ali u prijenosu nije bio osiguran prijevod s albanskog jezika.

Rama je prijepodne doputovao u Beograd gdje se, nakon dočeka ispred Palače Srbije, sastao s Vučićem, a razgovor je trajao dulje nego što je predviđeno protokolom.

Prva je službena ocjena susreta da su Srbija i Albanija na “novom početku” jer se prvi put nakon 68 godina sastaju dvojica najviših dužnosnika dviju država, a izaslanstva su potpisala niz sporazuma.

Napetosti nakon Ramine izjave o Kosovu

Izjava albanskog premijera Edija Rame potaknula je prosvjede u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom Srbima, izvijestila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Srbi su se u sjevernom dijelu grada okupili pružajući potporu stajalištu srbijanske vlade da je Kosovo dio Srbije, javio je reporter RTS-a.

U sjevernom dijelu Mitrovice u prosvjednoj vožnji sudjelovalo je nekoliko desetaka automobila koji su se, uz državne zastave Srbije, nakon kruženja gradom u koloni odvezli prema obližnjem Zvečanu, jednoj od četiri općine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom.

Incidenata nije bilo, a na središnjem mostu preko rijeke Ibar, koja dijeli srpski od albanskog dijela grada, pojačane su ophodnje kosovske policije i KFOR-a.

Edi Rama u utorak bi trebao posjetiti jug Srbije, gdje u tri općine – Preševu, Medvei i Bujanovcu, žive većinski etnički Albanci, a beogradski mediji prije su javili da je planiran njegov govor u Domu kulture u Preševu. Političke vođe Albanaca na jugu Srbije izjavile su kako Ramu dočekuju “kao svog premijera”. (HRT)