treca koza

Nakon “Sive plojke” i “Vrijeme bresaka”, “Treća koža” treći je roman suvremene hrvatske književnice iz Splita Dunje Kalilić. Nedavno je predstavljen u Zagrebu, u Društvu hrvatskih književnika. O knjizi su govorile Ljerka Car Matutinović, dr.sc. Ozana Ramljak i voditeljica Tribine DHK-a Lada Žigo.

“Filozofija i umjetnost rijetke su djelatnosti u kojima uvijek ima vremena”, rekla je Lada Žigo u svojem uvodnom izlaganju, ” i ako je vrijeme na čijoj strani, onda je na strani umjetnika koji se može i podsmijehnuti na izraze ‘trend’, ‘in’, ‘aktualno’, ‘novo’, jer zna da su problemi ljudskog bića vazda isti i da je jedino umijeće oblikovati ih u dobro napisanoj priči. Dunja Kalilić, spisateljica s velikim opusom (za djecu i za odrasle), svojim je najnovijim romanom ‘Treća koža’ pokazala da joj se nikamo ne žuri, da su emocije i misli neukrotive i da knjiga, unatoč reklamama i nemilosrdnom tržištu, uvijek ima i neke svoje putanje; baš kao i brod u boci, knjigu valja pustiti da otpluta do neke obale, a da ni autor nikada ne sazna kome je dospjela u ruke. Dunja Kalilić svojom je pričom pokazala da ima vremena (priča je to o ljubavi, rastancima, čežnjama), stilom je pokazala da joj se ne žuri (radnju prekida strujama svijesti, opisima najtananijih duševnih stanja, koji su gotovo poezija u prozi), a i ‘retrogradnim’ pripovjedačkim postupkom (radnja se kreće od kraja prema početku) pokazala je da život ide i u smjeru obrnutim od kazaljke na satu. Sjećanje, kao temeljan motiv njezine knjige, jest protjecanje unatrag – svi njezini junaci pokušavaju prodrijeti u smisao svojih života tako što ga ‘odvrću’ do početka, hodaju na tragovima minulih vremena, nastojeći baš uspomenama sastaviti svoje sudbinske priče, ispreplesti ono što je sada s onim što je bilo. To korijenje sjećanja daje ovoj knjizi posebnu lirsku draž, a čini je i posebnom u današnjem vremenu u kojem je užurbanom biću, s beskrajnim kalkulacijama kako postići uspjeh, budućnost postala važnija od sadašnjosti i prošlosti. Knjiga ‘Treća koža’ jedna je od onih knjiga koja nas može sasvim odvojiti od svakodnevne zbilje i odvući nas u zagonetke ljudske duše, u zagonetke u kojima su zapleteni i naši ‘neznani’ životi.”

Ljerka Car Matutinović roman je nazvala “Roman suptilnog erotizma” i naglasila kako “već i sam misteriozni naslov upućuje na oduhovljenu poetsku kontemplaciju ljubavne žudnje suprotstavljenu dramatskim konfliktima koje donosi život. Paradoksi svakodnevice s neizbježnim, nametnutim granicama koje smanjuju smisao i intenzitet života pretvaraju to egzistiranje u tjeskobni nemir, u pritajenu žudnju za ljubavlju koju stvarnost uskraćuje.

(…) I kompoziciju romana je autoričino umijeće osmislilo u devet proznih cjelina od kojih je svaka etički i estetski bitak događanja (Naušnica, Pauk, Zastor, Škatula, Prozor, Naranča, Sat, Knjiga, Izložba). Kratkom proznom crticom Sve je zeleno koja je na granici mističnosti, autorica poantira završetak romana. Četverogodišnji dječarac percipira nerješivu dilemu koja prati čovječanstvo od pamtivijeka: ‘gdje nestane ona druga sjena, kad čovjek umre, ona sjena što je unutra u čovjeku…”

Dr. sc. Ozana Ramljak pročitala je odlomak iz knjige i skladno ga unijela u svoj doživljaj romana koji na neobičan način i radnjom i likovima povezuje dva grada – Split i Zagreb. Naglasivši autentičnost likova i njihovih dijaloga i monologa, katkada prožetih lokalnim govorom, posebno se osvrnula na bogatstvo romantičnog svijeta imaginacije vješto isprepletenog stvarnošću.

Roman “Treća koža” dvadeseti je naslov autorice Dunje Kalilić, koja piše u raznim žanrovima, okušala se u pisanju pripovijetki, novela, kratkih priča, humoreski, pjesama, bajki, igrokaza, libreta… , a kako je sama rekla: “S jednakim žarom i zadovoljstvom pišem i za djecu i za odrasle.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.