Završio 6. Međunarodni festival fotografije Organ Vida!

Organ Vida 5

– Dva tjedna posvećena fotografiji
– Od 26. rujna do 10. listopada na sedam festivalskih lokacija
– Šest izložbi, tri panela, predavanja, razgovori s umjetnicima, radionice
– Centralna izložba deset finalista međunarodnog natječaja s preko 200 radova
– Festivalska čitaonica, fotografski kviz, performansi, interaktivna instalacija

Zatvaranjem zadnjih dviju izložbi u nizu i to u Sivoj Galeriji u Mediki te u Aplauz kulturnoj produkciji i službeno je završeno šesto izdanje Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Riječ je o izložbama fotografija polaznika radionica koje su vodili gosti festivala George Georgiou i Saša Kralj.

Kroz 14 intenzivnih dana na sedam festivalskih lokacija brojni posjetitelji su imali priliku doživjeti uzbudljiv medij fotografije, a Zagreb je postao središte međunarodnog skupa suvremene dokumentarne fotografije.

Tijekom dva festivalska tjedna odvijao se bogat izložbeni, stručno-teorijski i glazbeni program, dok je centralna izložba Refleksije, prikazala radove finalista ovogodišnjeg međunarodnog natječaja. Tom prilikom Zagreb je posjetilo veliki broj značajnih imena svjetske fotografske scene; članova žirija, finalista izložbe kao i velik broj domaćih i stranih posjetitelja.

Organ Vida 3

O svojim fotografskim projektima i radu unutar fotografske struke s publikom je razgovarala vodeća nizozemska edukatorica Corinne Noordenbos, urednica fotografije londonskog Financial Times Weekend časopisa Emma Bowkett, dokumentarni fotograf George Georgiou, profesorica na njujorškom International Center of Photography Irina Roszovsky, fotografi Ben Smith i Justin Burton te autori glavne izložbe Olga Ingurazova, Egor Rogalev, Wille Osterman i Guy Martin. Na panelima su također sudjelovali i domaći stručnjaci: Sandra Vitaljić, Darije Petković, Jelena Blagović, Tonči Valentić, Igor Kuduz, Leila Topić, Marina Benažić, Iva Prosoli, Marko Ercegivić, Ana Opalić, Ivana Vučić, Marina Viculin, Hrvoje Gržina, Davor Horvat, Leonida Kovač i Marija Tonković.

– Organ Vida je bio divno iznenađenje kao lokalni festival o fotografiji koji je dobro organiziran i s vrlo visokom kvalitetom izloženih radova. Kao platforma za stručne sastanke održao je izvrsne panele među profesionalcima iz cijelog svijeta o trenutnim problematikama u polju dokumentarne fotografije. Moglo se uživati u brojnim izlaganjima samih umjetnika koji su davali niz važnih informacija za sve prisutne. Činjenica da je organizacija uspjela dovesti toliko cijenjenih stručnjaka u Zagreb i stvoriti intenzivnu točku susreta je bitna nama, ali naročito lokalnoj zajednici. Naposljetku, sav trud je uložen u spajanje i upoznavanje stručnjaka na području kulture u Hrvatskoj koji su nama gostima dali izvrsne utiske o fantastičnom poslu koji se obavlja u vašoj državi. Želim se zahvaliti organizaciji na divnom gostoprimstvu tijekom našeg posjeta. – izjavila je jedna od gošća festivala, Corinne Noordenbos.

Organ Vida 1