Skip to content

Zimsko računanje vremena: Evo kako zima utječe na ljude

U noći sa subote na nedjelju vratili smo sat unatrag i počelo je zimsko računanje vremena. Za tu ideju trebamo zahvaliti pokojnom američkom predsjedniku i inovatoru Benjaminu Franklinu.

zima

Dok sjeverni dio planeta prelazi na zimsko, južna polutka prihvaća ljetno računanje vremena. Tako se i vremenska razlika između vremenskih zona sjevera i juga može znatno razlikovati u različitim mjesecima, pišu 24sata.

Sat više i manje dobio je i mnogo neprijatelja u svijetu. Naime psiholozi su proveli istraživanja u kojima su potvrdili da zbog ranijeg padanja mraka zimi ljudi imaju manje energije.

Zbog toga su manje produktivni, postaju umorniji, ali i podložniji bolestima. Najveći neprijatelji promjene vremena uvijek su bili poljoprivrednici, jer je to remetilo bioritam životinja.

Dizali su se prije pijetlova te ne bi uštedjeli, kako je administracija računala. Jedan od bizarnijih primjera promjene vremena je onaj bivšeg venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza koji je želio izmjenu od pola sata. Pomicanje kazaljki za sat vremena smatrao dijelom naslijeđa imperijalističke vladavine SAD-a. [foto: sibenik-meteo.com, 24sata]