Skip to content

Neda Rački: Zagreb – vječiti motiv

Pojam urbane i ulične fotografije, koji u fotografskoj umjetnosti ima specifične osobenosti ima dosljednu sljedbenicu u fotografkinji Nedi Rački

01 Neda Racki photo Petar Sabol Sharpeye
Neda Rački (photo Petar Sabol Sharpeye)

Zagreb, vječna tema umjetnika i pisaca, dugogodišnji je izvor stvaralačkih nadahnuća i inspiracije Nede Rački – prve dame recentne žirirane fotografije Fotokluba Zagreb.

Iz svog ogromnog opusa zagrebačkih tema nedavno je, u Predvorju Galerije Vladimir Filakovac, Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu, priredila svoju sedmu tematsku samostalnu izložbu fotografija. Riječ je o izložbi pod nazivom “Zagreb otvoreno” koja je otvorena 20. listopada i može se pogledati do 06. studenog 2014. godine.

foto-galerija

Autorica je za izložbu odabrala i izložila 43 fotografije u crno bijeloj tehnici, kojima prikazuje razne vizure, urbane i ulične motive i prizore Zagreba, snimljenih u posljednje tri godine. Gledajući njezine fotografije na ovoj izložbi, prepoznajemo njezin stvaralački pristup i umjetnički izraz, harmoniju estetskog i dokumentarnog u njima. Estetika njezinih fotografija određena je prije svega likovnošću, jednostavnošću kompozicije, bogatom tonskom skalom crno-bijelog i uravnoteženosti vizualnih elemenata fotograske slike. Dokumentarno u njezinim fotografijima valja pak shvatiti prije svega u metodološkom, a ne u funkcionalnom smislu, dakle riječ je o realnosti fotografske slike, a ne fotografiji kao dokumentu.

 Neda Racki Zagreb otvoreno 1

Cjelokupnim svojim opusom, pa tako i ovim izloženim fotografijama, Neda Rački potvrđuje svoju fotografsku osposobljenost, autorsku snagu i stav. Fotografije govore o njezinom daru, invenciji, intuiciji, talentu, o njezinom višegodišnjem trudu i stvaralačkoj sposobnosti da jezikom fotografije iskaže i približi promatraču svoje osobne vizualne iskaze, osobnu poetiku i da istakne ljepotu fotografskog stvaralaštva, koju tako dobro, sa strašću i ljubavlju, njeguje i promiče u svojim fotografskim udrugama.

Iako se fotografijom bavi još od školskih i studentskih dana, prva iskustva i pravi zanos za kreativnu (izlagačku, autorsku) fotografiju, dobila je tek dolaskom u Fotoklub Zagreb 2007. godine. Učila je samostalno, na fotografskim radionicama i predavanjima, ekspermentirala, tražila i otkrivala svoj osebujan stvaralački put. Učila je i na djelima znamenitih svjetskih fotografa, među kojima ističe svoje uzore: Henri Cartier-Bressona, Roberta Doisneau, Vivian Maier, a od živućih fotografa na prvo mjesto stavlja portugalskog fotografa Rui Palhu. Od domaćih fotografa rado ističe Tošu Dapca i Pavla Cajzeka.

Neda je provjeravala i verificirala svoja znanja, vještine i postignuća sudjelujući na mnogim natječajima i žiriranim izložbama fotografije, kako u zemlji tako i u više od 50 zemalja svijeta, na kojima je osvojila 76 vrijednih nagrada, zlatnih, srebrnih i brončanih, Gran prixa, Trofeja i drugih. Sudjelovala je i na mnogim promotivnim skupnim izložbama u zemlji i svijetu i priredila je šest samostalnih izložbi u Zagrebu i Rijeci.

 Neda Racki Zagreb otvoreno 2

U veoma kratkom vrijemenu postala je zapažena zagrebačka fotografkinja i ujedno najnagrađivanija autorica Fotokluba Zagreb, poznata prije svega po svom kreativnom potencijalu i izraženim osjećajem za estetiku i isticanjem značenja fotografiranog motiva. Nikada nije pravila konvecionalne fotografije, nije podlegla modnim hirovima, njene fotografije po likovnosti i kvaliteti odskaču od fotografija drugih fotografa. Neda u svom fotografskom stvaralaštvu polazi iz bressnovog pristupa promatranja, otkrivanja, viđenja i bilježenja stvarnosti, pri čemu je značajan onaj pravi trenutak u kojem umjetnica prepoznaje, osmišnjava i intrepretira stvarnost. Tako su u procesu stvaranja fotografske slike za nju bitna dva čina – optimalna organizacija i ravnoteža vizualnih (grafičkih) elemenata unutar kadra i isticanje značenja fotografiranog motiva. Upravo nas njezine fotografije na ovoj izložbi vode u taj njen prepoznatljiv pristup fotografskog stvaralaštva. Ona ne fotografira konkretni događaj, prizor ili radnju da bi dala predstavu ili informaciju o njima, već njezin fotografirani motiv upućuje na njegovo značenje i njegovo stanje.

Neda Rački je dostigla svoju stvaralačku zrelost i originalnu stvaralačku osobnost, zasnovanu na nepogrešivom osjećaju za kompoziciju uz odlično poznavanje estetike umjetnosti, moderneg jezika fotografije i ontoloških posebnosti medija. O tome svjedoče njezina počasna zvanja i nagrade. Tako je prošle godine stekla počasno zvanje EFIAP/s (srebro). Dobitnica je nagrade Fotokluba Zagreb “Tošo Dabac” za umjetnička postignuća. Članica je Fotokluba Zagreb i zagrebačke fotografske udruge “Fotogard”.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP, počasni predsjednik Fotokluba Zagreb