Gostovanje dviju ULUPUH-ovih izložbi u Pečuhu u Mađarskoj

ulupuh pecuh 12

U ponedjeljak, 20. listopada u 17 sati u Pečuhu u Mađarskoj otvorene su dvije ULUPUH-ove izložbe:

· u Galeriji Izlog u sastavu Zsolnayeve kulturne četvrti otvorena je izložba „Tragom lutke”, ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje igračaka i lutaka
· u Ranokršćanskom mauzoleju otvorena je izložba „Uporabne preobrazbe”, ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo (kustosica Višnja Slavica Gabout).

foto-galerija

Oba su prostora uređena u okviru projekta Pečuh Europska prijestolnica kulture 2010. u okviru kojeg je realizirana i restauracija Zsolnayeve tvornice i njenih neiskorištenih i dotrajalih zgrada, kao i izgradnja kulturnih društvenih i obrazovnih institucija. Sve one danas tvore Kulturnu četvrt Zsolnay, jednu od najvećih investicija-restauracija povijesno-industrijskih spomenika srednje Europe i najveći kulturni centar u Mađarskoj (foto-dokumentaciju obnove kao i reprezentativne radove Zsolnayeve keramike moguće je do 30. listopada pogledati u Galeriji Karas u Zagrebu). Četvrti upravlja Uprava Zsolnayeve baštine neprofitni d.o.o.

Na otvorenju ULUPUH-ovih izložbi u Pečuhu govorili su direktor Uprave Zsolnayeve baštine gospodin István Márta, potpredsjednica ULUPUH-a Anastazija Debelli te Andrea Bassi, potpredsjednica ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo, uz Tahira Mujičića inicijatorica i voditeljica projekta EU-UPO-PREPOZNAVANJE u okviru se ovo gostovanje realizira.

EU-UPO-PREPOZNAVANJE je projekt dugoročne suradnje između ULUPUH-a, Uprave Zsolnayeve baštine u Pečuhu, Mađarskog kulturnog instituta u Zagrebu i Hrvatskog kazališta u Pečuhu. Cilj je projekta uspostavljanje dugoročne suradnje s mađarskom kulturnom scenom, a u cilju razmjene umjetničkih sadržaja i upoznavanja dva susjedna kulturološka prostora koja su stjecajem političkih i povijesnih okolnosti bila skoro 80 godina izolirani jedan od drugoga.

Organizatori izložbi u Pečuhu su ULUPUH, Uprava Zsolnayeve baštine iz Pečuha i Mađarski kulturni institut u Zagrebu. Gostovanje je ostvareno uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i samih autora/izlagača.

Izložbe će se u Pečuhu moći pogledati do 2. studenog 2014.

ulupuh pecuh 15