djurekovic-nasl

U četvrtak oko podne, 28. srpnja 1983., u improviziranoj tiskari u Wolfratshausenu kraj Münchena, sa šest metaka iz dvaju pištolja i sjekirom, zatučen je hrvatski politički emigrant i pisac Stjepan Đureković. Od tada do danas, o Đurekoviću se u Hrvatskoj govori i piše manje-više ono što je o tom zaslužnom čovjeku ostalo zabilježeno u arhivima tajne jugoslavenske političke policije, Udbe, ili što šire sami organizatori ubojstva, njihovi suradnici, krvnici i pokrovitelji.
Nekoliko dana prije ubojstva pojavio se u Njemačkoj krivotvoreni broj (14) londonske Nove Hrvatske, priređen i tiskan u Beogradu, u režiji Udbe. Cijele su novine izmišljene, uključujući i veliki intervju s Đurekovićem, u namjeri da se Đurekovića prikaže kao moralno problematičnu i bolesno ambicioznu osobu koja je prijetnja jugoslavenskim vlastodršcima, ali i hrvatskim političkim prvacima u emigraciji. Falsifikat Nove Hrvatske bio je uvod u Đurekovićevu likvidaciju i ostao neoboriv dokaz o naručiteljima i izvršiteljima zločina.

Đureković je ubijen a slika o njemu kao emigrantu kojeg i nije bilo šteta ubiti preživjela je neokrnjena do danas. Zbog toga je sastavljena ova knjiga. Sastoji se od osamdesetak, u Hrvatskoj nikad pročitanih tekstova iz emigrantskih novina i časopisa (Nova Hrvatska, Hrvatska Država, Danica, Hrvatska revija…), pa i onih iz krivotvorene Nove Hrvatske, a u završnom dijelu govori i o zlosretnoj sudbini Đurekovićeva sina i suradnika Damira. Ti su tekstovi za našu publiku otkriće: u njima su i odgovori na pitanje tko ga je i zašto ubio.

Razlozi zbog kojih je Đureković pogubljen najbolji su razlozi za čitanje ove knjige.

Leave a Reply

Your email address will not be published.