Skip to content

Henri de Toulouse-Lautrec u bečkom Kunstforumu

Henri de Toulouse-Lautrec Dame u blagovaonici1893  Szepmuveszeti Muzeum Budimpesta

U bečkom je Kunstforumu 16. listopada otvorena retrospektiva izložba posvećena stvaralaštvu Henrija de Toulousea-Lautreca. Povod za organizaciju izložbe koja obuhvaća velik broj slika, litografija i plakata 150. je obljetnica od rođenja slavnog francuskog slikara i grafičara. Riječ je o jednoj izuzetnoj izložbi koja predstavlja nove strane jednog od najvećih protagonista s početka moderne.

Toulouse-Lautrec od djetinjstva je bio invalid, a osuđen na nepokretnost počinje crtati i slikati. Od 1883. studirao je u Parizu. U krugu pariških boema stalan je posjetitelj kavana, kabareta, cirkusa i javnih kuća. Opčinjen pokretom, crta likove konja, igrača, igračica i akrobata, ali njegov lucidan duh ispunjen gorčinom utječe da ih svojim oštrim potezima hvata u trenutku kada dobivaju neobičan, groteskni izgled.

No, pored velikih i „glasnih” plakata za zabavne lokale na Montmartreu koji su Lautrecu priskrbili međunarodnu slavu, u okviru izložbe se može otkriti i nepoznata strana Toulouse-Lautreca. Slike umjerenijih boja koje omogućuju intimni uvid u ljudsku psihu. Izložba ostaje otvorena sve do 25. siječnja 2015. godine.

enri de Toulouse-Lautrec Ambassadeurs Aristide Bruant 1892  Designmuseum Dänemark

See also  Djeca u bečkim školama uče o zaštiti životinja