Nikolić Putinu: Dragi brate Vladimire, ponosimo se što nosiš najviši srpski orden

put nik

put nik

Praćen MIG-ovima 29 kroz zračni prostor Srbije, predsjedničkim zrakoplovom Iljušin vrijednim 150 milijuna eura, čija je unutrašnjost ukrašena zlatom i draguljima, na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” oko 12:20 stigao je ruski predsjednik Vladimir Putin, a u odboru za doček bio je predsjednik Tomislav Nikolić. Prilikom Putinova izlaska iz aviona, dvojica predsjednika poljubila su se tri puta.

Odvojenim zrakoplovom dopremljen je i Putinov blindirani Mercedes S600 Pullman Guard, koji može izdržati i nuklearni napad, a dvojica predsjednika najprije su se uputila na groblje osloboditelja Beograda, gdje su položili vijence i odali počast palim borcima.

S ruskim predsjednikom, ulicama grada koji proslavlja 70 godina od oslobođenja, vozila su se i dvojica mornaričkih časnika koji su nosili famozni “atomski koferčić” u kojem se nalazi uređaj veze s pomoću kojeg vrhovni komandant može lansirati rakete s atomskim bojevim glavama, od kojeg se Putin ne odvaja čak ni tijekom posjeta drugim zemljama. Ruskog predsjednika u stopu prati 20 članova njegova osobnog osiguranja, a njegovu beogradsku putanju prati i 80 dobro raspoređenih srpskih snajperista.

Oko 13 sati Putinov Mercedes zaustavio se ispred Palače Srbija, gdje je održao odvojene radne sastanke s predsjednikom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, a ruskom predsjedniku ručak će poslužiti iz tanjura i srebrnog pribora izrađenih prije 40 godina posebno za Josipa Broza Tita.

{youtube}fWZCSVxPs80|500|400|0{/youtube}

Ruskom predsjedniku u Palači Srbija Tomislav Nikolić uručio je “Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici”.

– Gospodine predsjedniče, dobro došli u Srbiju, velika je radost vidjeti vas ponovno, posebno jer se naši odnosi razvijaju sve uspješnije i bolje. U današnje vrijeme u svijetu je postalo normalno da se prijateljstvo mjeri trgovinskom razmjenom, ali mi drukčije gledamo na prijateljstvo i Srbija danas nema neprijatelja, ali imamo manjih i većih prijatelja. Rusku Federaciju ubrajamo u svoje velike prijatelje – rekao je Nikolić Putinu pred okupljenim novinarima te dodao na ruskom:

– Dragi brate Vladimire, srpski narod se ponosi što ti nosiš najviši srpski orden.

– Veže nas ne samo zajedničko podrijetlo, vjera, tradicija, kultura… već i to da smo uvijek bili na istoj strani. Posebno nam je važna vaša podrška u vezi s pitanjem Kosova i Metohije. U vama vidimo velikog saveznika i partnera. Srbija neće ugroziti svoj moral bilo kakvim lošem ponašanjem prema Rusiji, ali mi nemamo izbora, mi ne možemo drukčije – istaknuo je Nikolić. (Foto: Reuters/Pixsell, Vecernji.hr)