I zahodi dobili izložbu u Beču

 MA 34

Bečki muzej ogrjevne kulture – BrennpunktGrad
1. listopada 2014. – 21. svibnja 2015.

Bečki muzej ogrjevne kulture „BrennpunktGrad” od 1. listopada ove godine predstavlja izložbu posvećenu povijesti zahoda u Beču.

Bečka izložba pokazuje neprocjenjivu ulogu ove prostorije u svakodnevnom životu. Vrsta i oprema zahoda ne zrcali samo tehnički i higijenski napredak, nego i socijalne, političke i kulturne promjene. Jer dok je još samo prije nekoliko desetljeća posjedovanje vlastitog zahoda i kupaonice čak i u Beču bio poseban luksuz, danas je svaki novi stan nezamisliv bez njih.

Izloženi objekti sežu od rimskih javnih zahoda, preko nesnošljivo smrdljivih i nehigijenskih gradova srednjeg vijeka sve do suvremenih javnih kanalizacijskih sustava i privatnih zahoda.

Jedan od zanimljivih eksponata je i umjetnički ocrtan kutni umivaonik iz javnog WC-a na Grabenu koji je otvoren 1904. godine. Ovaj javni WC koji je uređen u jugendstilu danas je jedna od turističkih atrakcija grada Beča.

Valja spomenuti i izložene upute za gradnju kompostnog zahoda Friedensreicha Hundertwassera iz 1978. te moderno ekološko rješenje tvrtke Eoos iz 2013. godine kao alternative uporabi vodenog zahoda.

 MA 34 2