Bečka izložba 100 najboljih plakata iz 2013. godine

Izložbom pod nazivom “100 najboljih plakata 13. Njemačka Austrija Švicarska” bečki će Muzej primijenjene umjetnosti MAK predstaviti različite aspekte suvremenog grafičkog dizajna. Kao što i samo ime govori, izložba obuhvaća 100 najboljih plakata nastalih 2013. godine u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj koje je višečlani međunarodni žiri proglasio najboljima.

 Pia Moana Scharler 100 Beste Plakate e V

Od ukupno 1700 priloženih pojedinačnih plakata grafičkih dizajnera, reklamnih agencija i studenata odabrano je najboljih 100, pri čemu 55 plakata potječe iz Njemačke, 341 iz Švicarske, a samo 4 ih je iz Austrije.

Kod priloženih se radova generalno osjeća trend odabira novih materijala, aranžmana i fonta slova, čime je zapravo dokumentirano suptilno bavljenje suvremenih dizajnera pitanjem adekvatne veličine slova i omjera natpisa na plakatima.

Jedan od najzanimljivijih radova onaj je Austrijanke Pie Moane Scharler koja je u svojoj seriji plakata za filmske projekcije kao medij koristila različite vrste tekstila, a po završetku manifestacije ti su plakati pretvoreni u platnene vrećice i prodani, čime su osigurana sredstva za nadolazeću produkciju.

Izložba se može pogledati od 22. listopada ove do 26. travnja 2014. godine.